ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξύλο με το τουλούμι, τραυματισμοί και δεκάδες προσαγωγές

Πρωτοφανής ήταν η αγριότητα με την οποία έδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, προκειμένου να ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης, παρά την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εντολής που είχαν λάβει, και επιτέθηκαν σε όσους θέλησαν να αψηφήσουν την απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνοντας χρήση των γκλομπ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές, περνώντας ακόμη και χειροπέδες σε αρκετούς από τους διαδηλωτές.
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίς το μεσημέρι. Όσοι κινούνταν στους δρόμους της πόλης –και κυρίως όσοι είχαν κατεύθυνση προς το παλιό πανεπιστήμιο- βρίσκονταν διαρκώς αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι επιβεβαίωναν τους λόγους μετακίνησης. Διαρκώς σε κίνηση ήταν και αρκετές μοτοσικλέτες και περιπολικά της Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να αποτρέψουν απόπειρες προσυγκεντρώσεων. Προληπτικές προσαγωγές έγιναν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο ύψος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρέθηκε και ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Δημήτρης Ραπακούσης, παρά το ότι επέδειξε τα σχετικά έγγραφα, για να αφεθεί τελικά λίγα λεπτά αργότερα.
Η πρώτη συμπλοκή σημειώθηκε στις 5 περίπου το απόγευμα. Την ώρα που ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος και μέλη σωματείων και συνδικάτων βρίσκονταν μπροστά στο μνημείο για να αφήσουν λίγα κόκκινα γαρύφαλλα, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, με πορτοκαλί γιλέκα, προσέγγισαν… καταδρομικά τον χώρο από τον λόφο Τσιλίκη, αιφνιδιάζοντας τους λίγους αστυνομικούς που ήταν στο σημείο, καθώς οι περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του χώρου.

Σε ελάχιστο χρόνο, όμως, έφτασαν αστυνομικοί από κάθε σημείο και για πέντε περίπου λεπτά επικράτησε χάος, με συμπλοκές σώμα με σώμα και εκατέρωθεν επιθέσεις. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν περισσότερα από δέκα άτομα, που προσήχθησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ υπήρξε και ένας τραυματίας, ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με θλαστικά τραύματα.
Κι αν για την πρώτη συμπλοκή μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι υπήρχε αιτία, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τα όσα ακολούθησαν λίγες δεκάδες μέτρα από τον χώρο της φοιτητικής εστίας.
Όταν μια ομάδα περίπου 30-40 φοιτητών επιχείρησε να φτάσει στην οδό Δομπόλη, βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, που τους κύκλωσε και τους ζήτησε να κάτσουν στο έδαφος για να ακολουθηθεί διαδικασία προσαγωγής. Σχεδόν ταυτόχρονα υψώθηκαν τα γκλομπ, ενώ έπεσαν και δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τους αστυνομικούς να τραυματίζουν δύο φοιτητές. Και οι δύο παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ο ένας με ανοιχτό τραύμα στο κεφάλι και ο δεύτερος με φορείο αφού του τοποθετήθηκε κολάρο στον αυχένα. Το σύνολο των διαδηλωτών οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ’ όπου άλλα δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Μέλη του Εργατικού Κέντρου και συνδικάτων του ΠΑΜΕ κατάφεραν τελικά να κάνουν συγκέντρωση –με μάσκες και αποστάσεις- στη λεωφόρο Δωδώνης, χωρίς να τους επιτραπεί να γίνει πορεία. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων έδωσε εντολή για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες από το Συνδικάτο Οικοδόμων.
Εστίες έντασης υπήρχαν μέχρι αργά το απόγευμα και σε άλλα σημεία των Ιωαννίνων, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να διαλύσουν διάσπαρτες ομάδες διαδηλωτών.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Τα τραγούδια των αγώνων» στο Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Σύμβολο αγώνων η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ηπειρωτικός Αγών