ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατάθεση στεφάνων σε… δόσεις στο Μνημείο του Πολυτεχνείου

Λιτός και συμβολικός ήταν ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, με τη διακριτική μεν, πολυπληθή δε, παρουσία της αστυνομίας, γύρω από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Οι καταθέσεις στεφάνων έγιναν κατά μόνας, από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων, με πρώτη να καταφθάνει στον χώρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Με το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», η βουλευτής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείων Ηρώων Πολυτεχνείου και ακολούθησαν τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής και της νεολαίας.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, σήμερα, με συμβολικό τρόπο καταθέτουμε τιμή στην μνήμη όλων όσων αγωνίστηκα», σημείωσε η κ. Τζούφη, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του περιορισμού των συναθροίσεων, την οποία χαρακτήρισε «χουντικής έμπνευσης». «Έχοντας αποτύχει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, γιατί για ιδεοληπτικούς λόγους δε θέλησε να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους μαχητές του, κάποιοι από τους οποίους χάνουν τη ζωή τους, προσπάθησε να εγκλωβίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους σε μια αντιπαράθεση χωρίς λόγο και να τους πιστώσει την έξαρση της πανδημίας. Απαντώντας σε αυτή την πρόκληση, λέμε ότι είμαστε παρόντες, με συμβολικό τρόπο και καλούμε τον ελληνικό λαό, που δεν μπορεί να συμμετέχει λόγω της πανδημίας, να κρατήσει ενεργή τη μνήμη, γιατί οι αγώνες είναι μπροστά μας», σημείωσε.

Την επέτειο του Πολυτεχνείου τίμησε και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αλκιβιάδη Λάνταβο. “Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, σε μια πραγματικά διαφορετική χρονιά και ευχόμαστε να είναι η τελευταία φορά που θα γιορτάσουμε την επέτειο με αυτή την πανδημία. Οι στιγμές που ζούμε είναι πραγματικά κρίσιμες”, σημείωσε ευχόμενος υγεία σε όλους.

Δεύτερη χρονικά έφτασε στον χώρο αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και αποτελούμενη από τον αντιπρύτανη Σπ. Γεωργάτο και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα σύμβολο της ελευθερίας και της αντίστασης στον φασισμό. Ιδιαίτερα για τα πανεπιστήμια αυτή την περίοδο η προάσπιση των ακαδημαΪκών ελευθεριών και του σεβασμού της αξιοπρέπειας των νέων ανθρώπων είναι σημαντικά. Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, σωστά σήμερα γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο με τρόπο απόλυτα συμβολικό αλλά και λιτό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αλμπάνης.
Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων αλλά και εκπροσώπους συλλογικοτήτων και παρατάξεων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Γ. Ζάψας και της “Ανυπότακτης Ηπείρου” Κ. Νουτσόπουλος.
«Η συγκυρία που τιμάται η σημερινή επέτειος με βάση την απαγόρευση των συναθροίσεων είναι δύσκολη. Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση, είναι δρόμος τους αυταρχισμού, καταπάτησης των δικαιωμάτων. Με πρόσχημα την πανδημία καταπατά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, δε θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ν.Τ. Χρήστος Γρίβας.
Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν στεφάνι ήταν ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι Σύλλογος ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Δικαστικού Μεγάρου, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ, ο Εργατικός Αγώνας και πολλοί ακόμη.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Τα τραγούδια των αγώνων» στο Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Σύμβολο αγώνων η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ηπειρωτικός Αγών