ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλίμα γενικευμένης ανυπακοής και στα Γιάννενα

Ένα κλίμα γενικευμένης ανυπακοής δημιούργησε και στα Γιάννενα η αχρείαστη απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει σε όλη την Ελλάδα τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συγκεντρώσεις και πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η απαγόρευση ήταν αχρείαστη από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς απαγορεύονταν οι συναθροίσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που είχαν ανάψει κόμματα και οργανώσεις, προαναγγέλλοντας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δε θα πειθαρχήσουν. Με τη διπλή απαγόρευση το μόνο που φαίνεται πως επιτυγχάνεται, είναι να ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους ακόμη και αυτοί που δεν είχαν σκοπό να το κάνουν, καθώς το θεωρούν πλέον καθήκον τους για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Με δεδομένο ότι δείχνουν να πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες πολιτικής συνεννόησης του τελευταίου 24ώρου, αλλά και οι εκκλήσεις των επιστημόνων, που σε κάθε τόνο επισημαίνουν την επικινδυνότητα να κατέβει ο κόσμος μαζικά στους δρόμους, φαίνεται πως θα ζήσουμε ένα σκηνικό έντασης, στην περίπτωση που η Αστυνομία λάβει εντολές να επέμβει.

Στα Γιάννενα, μέχρι την Παρασκευή, τα καλέσματα στην πορεία προέρχονταν μόνο από την προσκείμενη στο ΚΚΕ διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ωστόσο, μετά την απόφαση απαγόρευσης της ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε ένα κύμα ανακοινώσεων, που φανερώνει τους αδέξιους χειρισμούς και αποτελεί προάγγελο για τα όσα θα συμβούν σήμερα.

Την άμεση ανάκληση της γενικής απαγόρευσης για την πορεία του Πολυτεχνείου ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση οι περιφερειακές παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ανυπότακτη Ήπειρος» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του κράτους δικαίου. «Η πανδημία του κορωνοϊού είναι το πρόσχημα. Η ουσία είναι ότι θέλει να μην εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στην εγκληματική πολιτική τους», τονίζουν, μεταξύ άλλων, και προσθέτουν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν ανάγκη από ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, και όχι από την αναβίωση της αστυνομοκρατίας τύπου χούντας και αντιδημοκρατικούς νόμους φίμωσης δημοκρατικών ελευθεριών. «Τον τρόπο που θα τιμήσουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες πανδημίας, δε θα τον καθορίσει ο Αρχηγός της αστυνομίας αλλά η δημοκρατική μας παράδοση και το σύνταγμα της χώρας», καταλήγουν.

Κάλεσμα στην αυριανή διαδήλωση απευθύνει ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, χαρακτηρίζοντας «χουντικής έμπνευσης» την απόφαση και «πρόστυχο ψέμα» την επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας. «Η απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων για πρώτη φορά από την πτώση της Χούντας, με μια αντισυνταγματική απόφαση αρχηγού αστυνομίας γραμμένη στη γλώσσα της Δικτατορίας, είναι σημάδι πανικού. Δε θα τους περάσει! Αν κυβέρνηση ονειρεύεται να επιβληθεί με αστυνομικό καθεστώς και να καταργήσει το Πολυτεχνείο, την περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το Πολυτεχνείο είναι και παραμείνει ορόσημο αγώνα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Την απόσυρση της «αυταρχικής και απαράδεκτης», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων ζητά το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. «Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, που μας οδηγεί σε άλλες εποχές», τονίζει και αφού σημειώνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, καλεί τους συλλόγους- μέλη του να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου.

Τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου δηλώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, ο οποίος καταδικάζει την απόφαση για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων. «Οι αγώνες του λαού ούτε απαγορεύονται, ούτε αναστέλλονται. Η ιστορία γράφεται με τον λαό πρωταγωνιστή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, καθώς οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος γίνονται με μέτρα προστασίας πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς.

Μονόδρομο χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη συμμετοχή στην πορεία, ειδικά μετά την πρόσφατη εισβολή της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, και καλεί και τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους να πράξουν το ίδιο.

Την απόσυρση της απόφασης απαγόρευσης των συναθροίσεων ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ιωαννίνων, αν και διαχωρίζει τη θέση του από κόμματα, φορείς και οργανώσεις που απευθύνουν καλέσματα σε πορεία, περιορίζοντας τη συμμετοχή του στην κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου. Σε ανακοίνωσή του γίνεται λόγος για «κρεσέντο αυταρχισμού» του κ. Μητσοτάκη, που «ήρθε να απογειωθεί με μια χουντικής έμπνευσης εντολή, με ένα “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”» . Και καταλήγει: «Η νεολαία και η κοινωνική πλειοψηφία απορρίπτουν την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη την χώρα δεν πρόκειται να πέσουν στο κλίμα τεχνητής πόλωσης και αποπροσανατολισμού, που επιχειρούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοϊδης».

Για μια άνευ προηγουμένου καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού, που μόνο σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να παγώσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, κάνει λόγο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες από την κρίση της πανδημίας. Από την πλευρά της, δηλώνει τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μνήμης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τέλος, σε συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία στα Γιάννενα καλεί η Τοπική Γραμματεία Ιωαννίνων του Συντονισμού Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την πανδημία για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, καθώς στην ουσία έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη μάχη για τον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού στα λαϊκά στρώματα.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα αγώνα η εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Τα τραγούδια των αγώνων» στο Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Σύμβολο αγώνων η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ηπειρωτικός Αγών