ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάγκη ο διαφορετικός εορτασμός της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Στην ανάγκη να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, στέκονται ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας.

«Το γεγονός αυτό δε μειώνει τις διαχρονικές αξίες της επετείου. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία. Τιμούμε, λοιπόν, εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας. Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα που μένει ζωντανό. Μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και αγώνα. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή για να αλλάξει η Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και νέες διεκδικήσεις. Κι αυτό θα συμβολίζει πάντα. Τον αγώνα για περισσότερη δημοκρατία, για καλύτερη παιδεία, για ευημερία κι ανάπτυξη. Θα θυμίζει πως μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως», αναφέρει στο μήνυμά του ο Μ. Ελισάφ.
«Πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών που τιμούν και σέβονται την επέτειο του Πολυτεχνείου δε θεωρούν ότι ο σεβασμός, η μνήμη και η τιμή εξαντλείται σε μια πορεία το έτος 2020. Στη βάση αυτή πιστεύω ότι δε χρειαζόμαστε καμία αστυνομική απαγόρευση για να επιλέξουμε στάση. Η δημοκρατία διαθέτει πολλές εναλλακτικές για να εκφραστεί η άποψη όλων μας, αλλά και για να αποδοθεί η τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για να τη διατηρήσουν ζωντανή», σημειώνει από την πλευρά του ο Θ. Μπέγκας και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους “ανδρώνονται” ακραίες αντιλήψεις. Άρα ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε αυτή την περίοδο, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία και σύνεση στα προβλήματα των καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά».

Τα «Γιάννενα Τώρα»

Το ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει ήθος και συμπεριφορά για να έχει διάρκεια επί μακρόν, επισημαίνει από την πλευρά της η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» στο μήνυμά της, σημειώνοντας ότι οι αγώνες του 1973 αποτέλεσαν τη σπίθα για την ανατροπή του ολοκληρωτισμού και έθεσαν τα θεμέλια του πολιτικού μετασχηματισμού του τόπου μας. «Κι ενώ φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, το μήνυμα για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” παραμένει ακόμη επίκαιρο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Μας υπενθυμίζει ακόμη πως ο αγώνας για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία είναι συνεχής και πως τιμώντας τους αγωνιστές της δημοκρατίας, τιμούμε ταυτόχρονα τον πολίτη, τον ανώνυμο Έλληνα που θέτει το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό συμφέρον», προσθέτει.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Επί τάπητος η συνεργασία με δήμους της Αλβανίας