ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άμεσες ανάγκες για προσλήψεις και επιπλέον εξοπλισμό

Με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σωματεία υγειονομικών και συνδικάτα, συνεχίζεται ο αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και για μέτρα προστασίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά και οι Ενώσεις Ιατρών προχωρούν σε μια ακόμη κινητοποίηση, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, εν μέσω πανδημίας, και ζητώντας την ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό, αλλά και την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων, όπως η ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στα Γιάννενα κινητοποιήσεις διοργανώνονται και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, από τους Συλλόγους Εργαζομένων και με τη στήριξη του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου.

Οι υγειονομικοί προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας. Την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί, αντίστοιχη κινητοποίηση θα λάβει χώρα και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

«Το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν. Παρά τις δεσμεύσεις ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη με την ένταξή μας στα Β.Α.Ε.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων.

«Πρόκειται για μια πολιτική που θεωρεί σπατάλη την προμήθεια επαρκών μέτρων και ιδεοληψία την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», σημείωσε ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Δ.Σ. εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Σχολιάζοντας και την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, αλλά και τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, σημείωσε πως οι προσλήψεις στο ΠΓΝΙ είναι συγκεκριμένα τέσσερις, «ούτε καμία, ούτε εννέα», ενώ έκανε λόγο για «σκυλοκαυγά» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με στόχο την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με επιπλέον χρηματοδότηση και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, την άμεση λειτουργία όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με το αναγκαίο προσωπικό και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στον ενιαίο, δημόσιο σχεδιασμό. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης «να τζογάρει» την ατομική ευθύνη στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας, αρνούμενη να αναλάβει την κρατική ευθύνη απέναντι στις ανάγκες του λαού.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, ενίσχυση μέσων προστασίας για τους υγειονομικούς, πέραν των μπαλωμάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ένταξή του στο σχεδιασμό του κράτους και όχι με αγορά υπηρεσιών, από την οποία κερδοφορούν τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας», τονίζει.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

«Ανοιχτές πληγές» και υποσχέσεις στο…συρτάρι

Να μπει τέλος στα «εντέλλεσθε» ζητά η ΕΙΝΗ

Αποστόλης Τζελέτας