ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με επιχειρήματα κατά των μονάδων βιορευστών

Στο πλευρό των κατοίκων του Λύγγου που αντιδρούν στην προοπτική κατασκευής μονάδων βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, τάχθηκε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης κατά τη συνάντησή του με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Λύγγου, σήμερα το πρωί.

Οι οκτώ γνωστές ως σήμερα μονάδες βιορευστών, δυναμικότητας 400 KW εκάστη, χωροθετούνται σε περιοχή του δήμου Ζίτσας που συνορεύει με την κοινότητα Κωστάνιανης του δήμου Δωδώνης και η συνάντηση του δημάρχου με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Παρασκευή Στεφάνου και Παρασκευή Κόντου ήρθε ως συνέχεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Δωδώνης, με την οποία εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση στην κατασκευή των εν λόγω μονάδων.
Ο δήμος Δωδώνης συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των δύο όμορων δήμων και, όπως τόνισε ο δήμαρχος, πρόκειται να κινηθεί δικαστικά αλλά και να ορίσει τεχνικό σύμβουλο εφόσον απαιτηθεί, για να στοιχειοθετήσει τις ενστάσεις του έναντι της οχλούσας επένδυσης, αν η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας εγκρίνει το φάκελο του έργου, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.
Τα επιχειρήματα του δήμου Δωδώνης κατά των μονάδων επικεντρώνονται κατά βάση στη βούληση αξιοποίησης της επίμαχης περιοχής ως περιοχής τουριστικού ενδιαφέροντος και πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος.
Με την υλοποίηση της επένδυσης, δεσμεύεται μια χρήση γης που δεν είναι επιλογή των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας, θέτοντας σε ομηρία την ευρύτερη περιοχή, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης περιβαλλοντικής όχλησης, και δημιουργούνται τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου Δωδώνης, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δωδώνης, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης, στα δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα.
Παράλληλα, η επένδυση συγκρούεται με τους περιορισμούς της ζώνης οικιστικού ελέγχου της κοιλάδας της αρχαίας Δωδώνης, που ισχύουν για τη δημοτική ενότητα Δωδώνης και συγκεκριμένα για την κοινότητα Κωστάνιανης.

Σχετικά άρθρα

Νέες καταγγελίες για αμμοληψίες χωρίς άδειες

Γεωργία Χαλάτση

Δήμος Δωδώνης – Εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Β. Δήμος

Στην αντιπολίτευση με τεκμηριωμένη κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις