ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τι αλλάζει από την Πέμπτη στον νομό

Τα δύο βασικά μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 5 το πρωί, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (υγείας), όπως και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, παραμένουν σε ισχύ.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της Π.Ε. Ιωαννίνων και σε κάθε ΙΧ επιτρέπονται έως τρεις επιβάτες.

Τίθενται σε αναστολή τα δικαστήρια, κάθε είδους συναθροίσεις, συνέδρια, εκθέσεις, μουσεία, ζωντανά θεάματα, ακροάματα και κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια), μουσικές σκηνές και η εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες)που θα λειτουργούν μόνο με take away και delivery.

Στις δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ) αναστέλλεται το επισκεπτήριο. Σε νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, υπάρχει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

Τα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές θα λειτουργούν ενδεχομένως εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση, ενώ εξ αποστάσεως θα γίνονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.

Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, ενώ επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση.

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) και περιορισμούς με βάση το εμβαδό, θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια και θα επιτρέπεται η λειτουργία το Σαββατοκύριακο.

Στο λιανεμπόριο υπάρχει περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον), όπως και στα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, μόνο με ραντεβού.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα εδώ