ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια αμφιλεγόμενη επένδυση ξανά στο προσκήνιο

Στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια έρχεται ξανά η προοπτική ανέγερσης νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε εκτός σχεδίου έκτασης στην παραλίμνια περιοχή, πλησίον του Παραλίμνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου Ιωαννίνων.

Στις 13 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 5 αστέρων σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «Μπογιαννή –Βοτανικός» του δήμου Ιωαννιτών της «ΠΑΡΑΛΙΜΝΕΙΟΣ ΞΤΟΕ Α.Ε.», διότι «οι προβλεπόμενες από τη μελέτη εργασίες εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας, χαρακτηρισμένης ως τόπου ιστορικού και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Είχε προηγηθεί μία ακόμη προσπάθεια δύο και πλέον χρόνια πριν, με το υπουργείο Πολιτισμού να απορρίπτει τον Μάιο 2018 την τότε υποβληθείσα αρχιτεκτονική μελέτη, κρίνοντας ότι δε συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου λόγω του όγκου των κτιρίων και της μορφολογίας τους.
Από την έγκριση μιας αρχιτεκτονικής μελέτης μέχρι το να ξεκινήσει η ανέγερση μιας ξενοδοχειακής μονάδας σίγουρα απαιτούνται πολλά ακόμη βήματα και αδειοδοτήσεις, ωστόσο η κινητικότητα που υπάρχει από την πλευρά της ενδιαφερόμενης εταιρείας, δείχνει ικανή να προκαλέσει έναν νέο κύκλο συζήτησης για τη δόμηση στην παραλίμνια περιοχή, Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη επένδυση έχει μια προϊστορία που ξεκινά από το 2011, όταν και πάλι επιχειρήθηκε από την ίδια εταιρεία η ανέγερση ξενοδοχείου 142 κλινών. Μάλιστα, τότε, παρά την αρνητική γνωμοδότηση επί της προμελέτης αρχικά και επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη συνέχεια από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για περιβαλλοντικούς λόγους, το υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφασή του στις 2 Αυγούστου 2011, ενέκρινε την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση της «πεντάστερης» τουριστικής εγκατάστασης. Όπως βέβαια αναφερόταν, αυτή ισχύει για µία τριετία, µε την προϋπόθεση ότι κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί για το έργο, δε θα έχουν προκύψει απαγορευτικές δεσµεύσεις για την ανέγερση της τουριστικής εγκατάστασης από το υπό θεσµοθέτηση σχέδιο Προεδρικού ∆ιατάγµατος για τον καθορισµό ζωνών προστασίας της περιοχής.
Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, κυρίως από την πλευρά του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ενώ και ο περιφερειάρχης εξέφραζε την απορία πώς πήρε θετική εισήγηση το ξενοδοχείο των 142 κλινών από το ΥΠΕΚΑ, όταν το ίδιο υπουργείο έχει συντάξει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο μπλόκαρε όλες τις χρήσεις.
Τα χρόνια πέρασαν και Προεδρικό Διάταγμα η Παμβώτιδα δεν έχει αποκτήσει, όπως δεν έχει αποκτήσει και Ρυθμιστικό Σχέδιο, παρότι έχει ολοκληρωθεί και προέβλεπε την απαγόρευση ανέγερσης ξενοδοχείων στις παραλίµνιες ζώνες.
Και όσο δεν υπάρχουν Προεδρικό Διάταγμα και θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο, είναι σίγουρο ότι οι ιδιοκτήτες παραλίμνιων εκτάσεων θα προσβλέπουν στη συμφερότερη δυνατή αξιοποίησή τους, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν εσαεί την πολιτεία να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός