ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνουν στη μάχη και τα περιφερειακά νοσοκομεία

Η αναχαίτιση της πανδημίας στην κοινότητα αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των υγειονομικών και όχι μόνο φορέων, ωστόσο, ταυτόχρονα, το τοπικό σύστημα υγείας προετοιμάζεται τόσο σε επίπεδο αύξησης των υποδομών νοσηλείας, όσο και στη «θωράκιση» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τον διαχωρισμό των περιστατικών στο ΤΕΠ.

Μάλιστα, με αφορμή τη νοσηλεία δέκα ασθενών από το Γηροκομείο Ιωαννίνων στο κέντρο αναφοράς, στη βάση των εντολών που έχουν δοθεί κεντρικά, χωρίς ωστόσο να είναι ιατρικά επιβεβλημένο τουλάχιστον για έξι από αυτούς, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων πρόκειται να εξετάσει το θέμα μετά από αίτημα του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη, που βρέθηκε σήμερα στα Γιάννενα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συσκέψεων με τις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», αλλά και τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων, είναι η δυνατότητα νοσηλείας ήπιων περιστατικών covid στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας και δη των Ιωαννίνων, που τώρα βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Μάλιστα, προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας όλων των νοσοκομείων της Υγειονομικής Περιφέρειας για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό, έχει σταλεί έγγραφο από τη διοίκηση εδώ και αρκετές ημέρες.
Στη δεδομένη στιγμή κάτι τέτοιο είναι σχεδόν επιβεβλημένο, με δεδομένο ότι το ΠΓΝΙ δέχεται «πίεση», καθώς νοσηλεύει 26 άτομα στις Μονάδες Λοιμωδών και δύο στη ΜΕΘ. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί όχι μόνο υποδομές που προς το παρόν επαρκούν, αλλά κυρίως απαιτεί χρόνο και κόπο από όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο σύστημα, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες.
«Είμαστε σε ετοιμότητα να ανοίξουμε και άλλη Μονάδα Λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό, αν χρειαστεί. Ο σκοπός είναι να μη φτάσουμε εκεί και το “κύμα” που έρχεται, να πάει με λιγότερη ένταση, για να λειτουργήσουμε όλοι με ασφάλεια. Βεβαίως, και το άλλο νοσοκομείο της πόλης πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο κάνουν και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Καρβέλης, ωστόσο το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» δεν έχει προετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
«Κανονικά θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο. Θα το δούμε γιατί δεν είναι και θα το συζητήσουμε με τους υπευθύνους», σημείωσε ο κ. Καρβέλης ερωτηθείς σχετικά. Σε ερώτηση για το αν πρόκειται ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί στο Πολυδύναμο Κέντρου, μέρος του οποίου ήδη χρησιμοποιείται για ύποπτα περιστατικά, σημείωσε πως τα στελέχη του νοσοκομείου είναι εκείνα που θα υποδείξουν τον κατάλληλο χώρο.
Σε επίπεδο προσωπικού, ο κ. Καρβέλης δήλωσε πως υπάρχει συνεχής ενίσχυση, καθώς και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως συμπλήρωσε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, το ΠΓΝΙ έχει ενισχυθεί από τον Μάρτιο με 143 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων πέντε μόνιμους γιατρούς στο ΤΕΠ.

Διαχωρισμός στο ΤΕΠ

Ένας δεύτερος στόχος της επίσκεψης του κ. Καρβέλη ήταν να ενημερωθεί για τον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με την τοποθέτηση πέντε κοντέινερς, πλήρως εξοπλισμένων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα εισέλθουν στο νοσοκομείο θετικά ή ύποπτα περιστατικά.
Ο εξοπλισμός και η λειτουργία των κοντέινερ βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τον διευθυντή του ΤΕΠ, εντατικολόγο Αθανάσιο Κιτσάκο να περιγράφει τη διαδικασία.
Στον χώρο του ΤΕΠ έχει τοποθετηθεί κοντέινερ με αρνητική πίεση, στο οποίο θα εισέρχονται τα ύποπτα περιστατικά, ενώ διαφορετικό κοντέινερ θα υποδέχεται τα θετικά –επιβεβαιωμένα κρούσματα- που χρειάζεται να απευθυνθούν στο νοσοκομείο για εξέταση ή νοσηλεία λόγω επιβάρυνσης της κατάστασής τους.
Επίσης, έχει τοποθετηθεί ιατρείο αρνητικής πίεσης, αλλά και θάλαμος ανάνηψης αρνητικής πίεσης. «Θα πρέπει να πούμε στον κόσμο να εμπιστεύεται το ΤΕΠ και να μη διστάζει και φοβάται», σημείωσε ο κ. Κιτσάκος.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρβέλης τόνισε ότι αυτό που έχει γίνει είναι πρωτοποριακό. «Ίσως είναι από τα λίγα νοσοκομεία στη χώρα που έχουν αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου

Και επίσημα η παραίτηση Ν. Κατσακιώρη από το ΠΓΝΙ

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση