ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Έξυπνη Πόλη» με το βλέμμα στον πολίτη

Βαρύτητα στην αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους για διαδικασίες στις οποίες σήμερα χρειάζεται να αφιερώσουν κόπο και χρόνο, δίνει ο δήμος Ιωαννιτών, όπως προκύπτει από τις προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα στους τομείς της έξυπνης πόλης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τις προτεραιότητες αυτές παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος, σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, έχουν σχεδιαστεί είτε από τη σημερινή είτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μάλιστα, η παρουσίαση των δράσεων συνοδεύτηκε και από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς υπάρχουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων διασφαλισμένοι πόροι.
Οι δράσεις είναι οι εξής:
– Πρόγραμμα Διαχείρισης των πόρων του ΜΑΝ – Ασύρματη επέκταση σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη (δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στην πόλη): Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2023.
– Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων δήμου Ιωαννιτών: Το γραφείο γεωχωρικών δεδομένων θα είναι μία οριζόντια δομή, η οποία θα λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις του δήμου, με σκοπό να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ενημερώνονται δυναμικά όλα τα δεδομένα που έχουν χωρική διάσταση. Αναμένονται πολλαπλά οφέλη οικονομικά και σε επίπεδο σχεδιασμού για τον δήμο, τις υπηρεσίες, τους δημότες καθώς και την επιστημονική κοινότητα. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2023.
– Διαχείριση και Ψηφιοποίηση Δεδομένων Πολεοδομικού Ενδιαφέροντος: Αντικείμενο είναι η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου οικοδομικών αδειών,το οποίο τηρείται σήμερα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, καθώς και η προμήθεια και λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι μεγαλύτερη διαφάνεια και εγκυρότερη ενημέρωση, αντικατάσταση έντυπου αρχείου με ψηφιακό, ενώ με την ψηφιοποίηση του αρχείου των φακέλων οικοδομικών αδειών θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες (καθώς και οι επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτό όπως οι μηχανικοί) και η υπηρεσία Πολεοδομίας ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων. Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2022.
– Εφαρμογή Τεχνολογιών Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λίμνη Παμβώτιδα: Αντικείμενο είναι η τηλεματική παρακολούθηση και επέμβαση (στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό) με χρήση ρομποτικών συστημάτων, τα οποία θα αξιοποιούν αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στη ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ο περιορισμός της ρύπανσης της λίμνης, η γρήγορη και αξιόπιστη μεταφορά (ενσύρματη και ασύρματη) και αποθήκευση των δεδομένων, η δυνατότητα πρόσβασης, μελέτης και αξιοποίησης των δεδομένων από επιστημονικές ομάδες. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2023.
– Ανακατασκευή Ιστοσελίδας – portal δήμου Ιωαννιτών για ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.
– Πλατφόρμα Αμφίδρομης Επικοινωνίας Πολιτών: Η πλατφόρμα θα αποτελείται από δύο διακριτά μέρη. Το πρώτο μέρος απαιτεί την εγκαθίδρυση αξιόπιστου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ δημοτικής αρχής και δημοτών μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας. Το δεύτερο, το οποίο θα αποτελεί αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος «Νοιάζομαι για τον Δήμο μου», θα επιτρέπει στους δημότες να αναφέρουν γρήγορα και εύκολα τα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητα τους μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, καθώς και να λαμβάνουν αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις σχετικά με την πορεία επίλυσης του αιτήματός τους.
– Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης – middleware (ταχύτερη, πληρέστερη και πιο άμεση επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2022.
– Διαχείριση κάδων και περιβαλλοντικών δεδομένων (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2022.
– Τουριστική προβολή με χρήση έξυπνων αισθητήρων τύπου beacon (αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του δήμου). Ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2022.
– Πλατφόρμα Ψηφιακών Υπηρεσιών (εκσυγχρονισμός των λειτουργιών και υπηρεσιών του δήμου και ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας).
– Δημιουργία Υποδομής Δομημένης Καλωδίωσης (Αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών του Δήμου): Δημιουργία υποδομής δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια του δήμου (όπου απαιτείται), προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης και ασφάλεια του δικτύου. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του φορέα. Υποβολή πρότασης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προβλεπόμενος χρόνος υλοποίησης 2021.
– Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου: Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με την εδραίωση μόνιμης συνεργασίας με το τμήμα Μηχανικών Η/Υ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τι έγινε μέχρι σήμερα

Παράλληλα, ο κ. Λυκογιώργος προχώρησε και σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, τονίζοντας ότι «η αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης αποτέλεσε μία καινοτομία στη διοίκηση του δήμου που εισήγαγε η σημερινή δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας αυτόνομης, οριζόντιας δομής η οποία θα μπορεί να συνεργάζεται με όλες τις υπόλοιπες αντιδημαρχίες και διοικητικές δομές του δήμου».
Στις υλοποιημένες δράσεις περιλαμβάνονται η δημιουργία διαδικτυακού καναλιού του δήμου στο youtube, η διοργάνωση τηλεδιασκέψεων με χρήση της πλατφόρμας epresence και η πλήρης λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων «Ίριδα».
Όπως ανέφερε ο κ. Λυκογιώργος, με την «Ίριδα» καταργήθηκε το δαιδαλώδες σύστημα των έντεκα πρωτοκόλλων, έγινε εξοικονόμηση χρόνου στη διακίνηση της αλληλογραφίας, γίνεται άμεση χρέωση των αιτημάτων των πολιτών στις αρμόδιες διευθύνσεις και μειώθηκε το κόστος λειτουργίας του δήμου. Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων στην Πολεοδομία, παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια δυσλειτουργία, λόγω κακής συνεννόησης των υπαλλήλων με την ομάδα εργασίας, ωστόσο είπε πως τα προβλήματα αμβλύνονται.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό, σημείωσε ότι ο δήμος προχωρά στη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων κι έτσι οι υπηρεσίες του θα έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των συμβάσεων είτε αφορούν σε προμήθειες, είτε σε έργα, είτε σε υπηρεσίες.
Ο κ. Λυκογιώργος έκανε ειδική μνεία στην επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών παροχής ασύρματου δικτύου στους δημότες με τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη. Η εν λόγω δράση θα είναι αδιάκοπη και συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας και σκοπός είναι η καλύτερη αξιοποίηση του MAN με τη διευρυμένη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες και η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet για όλους τους δημότες (σε δημόσια σημεία συνάθροισης παρευρισκομένων). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε μέρη που υπάρχουν αγροτικοί γιατροί, ώστε να εξασφαλίζεται η άυλη συνταγογράφηση και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Wifi4EU, καθώς και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έγινε αποκατάσταση, επέκταση και αναβάθμιση σε 42 σημεία τόσο εντός πόλης όσο και στις δημοτικές ενότητες.
Τέλος, ο δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge», δίνοντας το παρόν σε ένα δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Στόχος μια «έξυπνη πόλη»

Ευχαριστίες για τη δουλειά που έχει γίνει, σε αντίξοες μάλιστα συνθήκες, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας πως η μετατροπή των Ιωαννίνων σε μία έξυπνη πόλη ήταν μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, η οποία γίνεται σταδιακά πράξη.
«Ξεκινήσαμε με στέρεα βήματα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι άλματα. Χτίζοντας σε ό,τι παραλάβαμε και ανοίγοντας νέους ορίζοντες», τόνισε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως από τον Μάρτιο και με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, η πιο ουσιαστική αλλαγή που έγινε μέχρι σήμερα, είναι η εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία του προγράμματος «Ίριδα». «Η “Ίριδα” έρχεται να ανατρέψει ένα ολόκληρο κατεστημένο και να μετατρέψει τον δήμο σε μία πραγματική σύγχρονη δομή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας