ΕπικαιρότηταΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή αναβάθμιση

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά πλέον ο χρόνος για την ανάδειξη του αναδόχου, που θα αναλάβει το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου της Λιμνοπούλας.

Ήδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμάται ότι μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να υπογραφεί η σύμβαση, αν και οι εργασίες δεν πρέπει να αναμένονται μέχρι το τέλος της άνοιξης- αρχές καλοκαιριού, προκειμένου να μη διακοπεί η χρήση της πισίνας από τους συλλόγους και τους αθλητές, σε μια χρονιά που έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε μετ’ εμποδίων λόγω κορωνοϊού.
Το έργο περιλαμβάνει δύο ομάδες εργασιών, με την πρώτη να έχει ουσιαστικά να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής, καθώς αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου επί εδάφους, ισχύος 396,9 kW, πίνακα αντιστάθμισης, ανεμιστήρων εξαερισμού, αντικατάσταση φωτιστικών, σύστημα διαχείρισης ενέργειας και αντλίες θερμότητας και αερόθερμα FCU.
Η δεύτερη ομάδα της σύμβασης περιλαμβάνει την αποξήλωση των υφιστάμενων μεταλλικών φύλλων επιστέγασης τμήματος της στέγης του κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων, συνολικής επιφάνειας 1.849,01m2, και την επιστέγαση τού εν λόγω τμήματος με πετάσματα τύπου sandwich από γαλβανισμένη λαμαρίνα.
Το έργο, εκτιμώμενου κόστους 1.160.333,47 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 540 ημέρες από την υπογραφή της.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, το ΠΕΑΚΙ θα εξοικονομήσει μέχρι και 250.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι η απόσβεση του κόστους του έργου θα γίνει μέσα σε τέσσερα περίπου χρόνια, αν υπολογίσει κάποιος ότι θα υπάρχει και κάποια έκπτωση σε σχέση με το εκτιμώμενο κόστος.
Η παρέμβαση καταργεί το πετρέλαιο από το κολυμβητήριο, με τις αερόψυκτες αντλίες θερμότητας να έρχονται στη θέση του. Επιπλέον ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίσταται πλήρως με συστήματα φωτισμού led, το σύστημα εξαερισμού και τα πάνελ οροφής αλλάζουν και τέλος τοποθετούνται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος 49,6kVAr και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολημβητηρίου Ιωαννίνων, δίνει μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που διενεργεί τέτοιον διαγωνισμό. Όπως έχει τονιστεί διά στόματος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στόχος είναι να αποτελέσει τον «οδηγό» και για άλλα τέτοια έργα σε όλη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον Δήμο Πωγωνίου

Κλείνει για εργασίες το κολυμβητήριο