ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος»

Η διαχείριση του κορωνοϊου και των επιπτώσεών του, σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, μετά από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της λειτουργίας των νοσοκομείων της Ηπείρου και η ανάγκη ενίσχυσής τους, με τους περιφερειακούς συμβούλους των παρατάξεων «Ήπειρος Όλον» Μαργαρίτα Κιτσανού και «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργο Πρέντζα, που προέρχονται από τον υγειονομικό κλάδο, να σημειώνουν πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε πως η περιφέρεια έχει συνδράμει τα νοσοκομεία σε ό,τι της έχει ζητηθεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, προσθέτοντας όμως ότι η περιφέρεια «δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος». Ειδικά για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον covid-19, ανέφερε πως ό,τι ζητηθεί από τη διοίκησή του θα γίνει, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν κοντέινερ για αποσυμφόρηση χώρων.
Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απόρροια της οποίας είναι η διενέργεια άμεσων ιχνηλατήσεων από την περιφέρεια, ενώ αντίθετα επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ. «Αυτή τη στιγμή δε μας δίνουν ούτε το δικαίωμα να εκδίδουμε ανακοινώσεις, παρότι βοηθήσαμε στα πάντα. Κάπου υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας», υπογράμμισε, για να απευθύνει κάλεσμα προς τον κόσμο «να ακούει» και να εφαρμόζει τα μέτρα.
Συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευση ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το υγειονομικό κομμάτι που αφορά των κορωνοϊό και τόνισαν την ανάγκη τακτικής και έγκαιρης ενημέρωσης, κάτι που ωστόσο δεν επιτρέπει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα, ενώ μέρος της αντιπολίτευσης υποστήριξε τις καταλήψεις των μαθητών, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Καχριμάνη, ο οποίος υπεραμύνθηκε της προσπάθειας της κυβέρνησης και ζήτησε να σταματήσουν οι καταλήψεις, για λόγους που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Το δεύτερο θέμα αφορά τη θετική εξέλιξη στην άμεση χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των περιφερειών, με την περιφέρεια Ηπείρου να έχει αιτηθεί κονδύλια ύψους 30 εκ. ευρώ περίπου. Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό και πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες της πρόσκλησης θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Ως προς την υλοποίησή τους, είπε πως θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και τη διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιφέρειας, όπως γίνεται και με τα άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν υλοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα.
Εξήγησε πως θα τεθεί σε λειτουργία πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα εισάγονται τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να έχουν τζίρο άνω των 5.000 ευρώ, με τα ποσά της επιχορήγησης να κυμαίνονται από 2.500 μέχρι 10.000 ευρώ.
Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στις παρεμβάσεις που είχε κάνει προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς η Ήπειρος είχε ήδη καλύψει και το ποσοστό της υπερδέσμευση του προγράμματός της για τις επιχειρήσεις. Με την παρούσα εξέλιξη, η υπερδέσμευση του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 θα «αγγίξει» το 230%, εκτίμησε ο περιφερειάρχης. «Οφείλω να σας ενημερώσω πως μέχρι τις 31/12/2020 ίσως χρειαστεί να “κόψουμε” κάποιο έργο. Αν και στην τελευταία Επιτροπή Παρακολούθησης για τα Διασυνοριακά Προγράμματα, ζήτησα να εντάξουν κάποια έργα, που είναι ενταγμένα αλλά όχι υλοποιημένα ακόμα στο πρόγραμμα της Ηπείρου», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Απάντηση στην κριτική με τον αέρα του 55%

Γεωργία Χαλάτση

Δύο + δύο άδειες στην Παμβώτιδα