ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεύτερο «όχι» στις μονάδες βιορευστών του Λύγγου

Οι βασικές ελλείψεις στη μελέτη για την εγκατάσταση σε αγροτεμάχια στην κοινότητα Λύγγου των δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιορευστών, αλλά και το ότι η πρώτη ύλη δε θα προέρχεται από την περιοχή, ήταν οι λόγοι για το «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο επενδύσεων.

Αυτή ήταν η δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση, καθώς είχε προηγηθεί αυτή του δήμου Ζίτσας πριν από μερικές ημέρες, με την πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Μπραΐμη– Μπότση να υπογραμμίζει ότι σαφώς και η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως όταν αυτές αφορούν έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όμως η τελική απόφαση στηρίζεται στις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Βέβαια, και οι δύο αποφάσεις είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και την τελική απόφαση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο έχει σημασία το ότι φαίνεται να υπάρχουν επιχειρήματα και όχι απλώς μια γενικόλογη αντίδραση.
Κατά την εκτενή συζήτηση του περιεχομένου των Μ.Π.Ε., η κ. Μπραΐμη σημείωσε πως η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής βασίζεται στην έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας, στην οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζονται παρατηρήσεις για την προμήθεια της πρώτης ύλης (βιοέλαια), για ελλείψεις στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΚΑ 130206 & 150202), ενώ υποεκτιμούνται τα στοιχεία της αέριας ρύπανσης.
«Όσο και αν είμαστε εξωστρεφείς, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να δεχόμαστε βιοαπόβλητα από άλλες περιοχές. Γιατί δε φαίνεται να υπάρχει παραγωγή τέτοιων βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ηπείρου. Η άρνησή μας οφείλεται, με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας, αφενός γιατί δεν καλυπτόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς αυτό που υπάρχει στα πέριξ. Επίσης, θα πρέπει να διατρανώσουμε ότι η γνωμοδότηση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά κατά την αδειοδότηση των έργων. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε», εξήγησε.
Αρνητική ήταν η θέση και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο να επισημαίνει ότι δεν πείστηκε για τα επιχειρήματα καμίας εκ των δύο πλευρών και τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρη Δημητρίου να τονίζει ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να καταλήγουν στην Ήπειρο όσα κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν αλλού.
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 πτηνών πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Καλαμάκι» στην Ανέζα Άρτας, και θετικά υπό όρους για την αναβάθμιση της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς 150 kV, Υ/Σ Ιωάννινα Ι– Υ/Σ Ηγουμενίτσας» στους δήμους Ζίτσας, Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό

Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι της Χόικας για τη μονάδα βιορευστών