ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κέντρο για το Παιδί» και με χρηματοδότηση

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα για τη μετατροπή των εγκαταλελειμμένων εδώ και χρόνια εγκαταστάσεων του πρώην Ασύλου Ανιάτων, στην περιοχή της Λούτσας, σε ένα σύγχρονο «Κέντρο για το Παιδί» αποτελεί η ένταξη της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Η απόφαση έγκρισης υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και πλέον εναπόκειται στον δήμο Ιωαννιτών να τρέξει τις διαδικασίες για τη δημοπράτησή του και την ανάδειξη αναδόχου.
Το έργο, με προϋπολογισμό 3.140.294,49 ευρώ, εντάσσεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του δήμου Ιωαννιτών και περιλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις και προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής προστασίας.
Ειδικότερα, η πράξη περιλαμβάνει:

– Κτίριο ΚΔΑΠ–ΜΕΑ, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού ισογείου κεντρικού κτιρίου. Το κτίριο αυτό, επιφάνειας 635.34 τ.μ. θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους, αίθουσες και γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τ.μ., το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.

– Κτίριο ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Θα κατασκευαστεί νέο κτίριο επιφάνειας 490.34 τ.μ., το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους, αίθουσες και γραφεία για την εύρυθμη λειτουργία του.

– Υπαίθριος χώρος. Θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνεται η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού λειτουργίας του «Κέντρου για το Παιδί».

Ευχαριστίες από τον δήμο Ιωαννιτών

«Μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής δημοτικής αρχής γίνεται πράξη», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του δήμου Ιωαννιτών, που κάνει λόγο για μία παρέμβαση καθοριστικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα καλύψει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων.
Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαριστούν όλους όσοι ενεπλάκησαν αποτελεσματικά, ώστε σήμερα να υπάρχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πόλη, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία, κατάφερε να απεμπλέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον φάκελο του έργου.

Ικανοποίηση στην πρώην δημοτική αρχή

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ εκφράζει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», που με ανακοίνωσή της διεκδικεί το μερίδιο της επιτυχίας που της αναλογεί.
«Αποτέλεσε ένα από τα οραματικά έργα, που η δημοτική μας αρχή συνέλαβε και ενέταξε στο “Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, το πιο σημαντικό εργαλείο ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων από ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Παραδώσαμε τις μελέτες στη νέα δημοτική αρχή σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας. Ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή δημοσιοποίησε την ένταξη του έργου, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται με μικρότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Έως τον Οκτώβριο του 2023 το Κέντρο για το Παιδί

Γεωργία Χαλάτση

Τέλος εποχής για το παλιό Άσυλο Ανιάτων

Περνά σε φάση υλοποίησης το Κέντρο για το Παιδί