ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητά να μετρά η γνώμη των δήμων στη χωροθέτηση δραστηριοτήτων

Να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό ρόλο ειδικά σε θέματα χωροθέτησηςδραστηριοτήτων, όπως οι μονάδες βιορευστών, έχει ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία ο δήμος Ζίτσας, ο οποίο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα για τις δύο μονάδες στα Γραμμενοχώρια.

«Έχουν γίνει μόδα για τέτοιου είδους επενδύσεις και πιστεύω ότι το θέμα θα απασχολεί όλους τους δήμους το επόμενο διάστημα, ειδικά όσους έχουν εύκολη πρόσβαση στα μητροπολιτικά κέντρα. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια “επίθεση” από επενδυτές, οι οποίοι έρχονται χωρίς να ζητούν την άποψη κατοίκων και δημοτικών αρχών και περιφέρειας, που έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Θα έλεγα ότι ο χαρακτήρας του δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας για τον δήμο, πρέπει να γίνει αποφασιστικός, αφού μιλάμε για το πιο ισχυρό όργανο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το να μη λαμβάνονται υπόψη ομόφωνες αποφάσεις του, είναι κάτι σαν πραξικόπημα. Ποιός θα αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς;», σημείωσε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Παράλληλα, εκτίμησε πως οι δύο μονάδες αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς υπάρχει κινητοποίηση διαφόρων υπηρεσιών σχετικά με αιτήματα επενδυτών και σε άλλες τοπικές κοινότητες.

«Εμείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουμε για αυτά τα δύο που ήρθαν από την περιφέρεια, αλλά η άρνηση μας είναι και ένα δυνατό “όχι” σε ενδεχόμενο επέκτασης και σε αυτούς που νομίζουν ότι θα επενδύσουν με αυτό τον τρόπο, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στον τόπο. Θα τους καλούσα να το σκεφτούν καλύτερα και να μην μπούμε στην διαδικασία των αντεγκλήσεων της νομικής οδού και όχι μόνο γι’ αυτό το πλάνο το επιχειρηματικό που απέχει πολύ από την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση