ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έρχεται «σκούπα» για τις ΔΕΥΑ

Μοντέλο συμπράξεων με ιδιώτες στη διαχείριση των λυμάτων, αντίστοιχο με αυτό των απορριμμάτων, προωθεί η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, που εδώ και ένα μήνα περίπου έχει στην αρμοδιότητά της και τα λύματα, με τον γενικό γραμματέα Μανώλη Γραφάκο να προδιαγράφει τομές και κατάργηση ΔΕΥΑ που δεν έχουν την επάρκεια για την παρακολούθηση και καλή λειτουργία του συστήματος.

Στην ημερίδα για τον σχεδιασμό της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των λυμάτων που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης, ο κ. Γραφάκος κατέστησε σαφές ότι επίκειται το μεγαλύτερο ίσως πρόστιμο που έλαβε ποτέ η χώρα, και εμφανίστηκε αποφασισμένος να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ΔΕΥΑ, που σήμερα φτάνει τις 118 σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η χώρα έπρεπε να είχε προσαρμοστεί στην κοινοτική οδηγία από το 2005, σήμερα έχουμε 2020 και το 60% των οικισμών της χώρας δεν έχει προσαρμοστεί. Άρα το μοντέλο που έχουμε δε δουλεύει, άρα θα το αλλάξουμε. Έθεσα ως προβληματισμό τη μη επάρκεια του συστήματος των ΔΕΥΑ όπως είναι σήμερα. Και αυτό θα αλλάξει. Είναι απόφαση που βασίζεται στην κοινή λογική. Όπως ήρθε ο Καλλικράτης και μάζεψε τους ΟΤΑ, έτσι θα λυθεί το πρόβλημα και στο επίπεδο των ΔΕΥΑ», σημείωσε σε δηλώσεις του, καλώντας την αυτοδιοίκηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, 300 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν συμμορφωθεί με την Κοινοτική οδηγία σε ό,τι αφορά τα λύματα. «Θα ταρακουνήσουμε το σύστημα. Το λέω ευθέως αν και ίσως αυτό να μην αφορά την Ήπειρο, που είναι σε καλύτερη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, αλλά θα προχωρήσουμε σε τομές, θα σπάσουμε αυγά, ειδικά με τις ΔΕΥΑ. Δεν μπορεί πάνω από το 50% των απαιτήσεων στο νερό να μην εισπράττονται, δεν είναι κοινωνική πολιτική αυτή», σημείωσε στην τοποθέτησή του λίγο αργότερα. Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί «το σύνολο των φορολογουμένων να υφίστανται πρόστιμα επειδή κάποιοι φορείς αργούν να προσαρμοστούν στο αυτονόητο».

Μάλιστα, τον Οκτώβριο επίκειται νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθεί διάταξη για την υποχρεωτική σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο όπου αυτό υπάρχει, ενώ θα διευκολυνθούν οι συνδέσεις μέσω του ΕΣΠΑ. «Όσες ΔΕΥΑ έχουν την επάρκεια να παρακολουθούν τις εγκαταστάσεις και την καλή λειτουργία τους και να κάνουν μελέτες, θα παραμείνουν. Διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης», τόνισε.

Παράλληλα, στα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται η υποχρέωση του αναδόχου που θα αναλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικών έργων να λειτουργήσει κιόλας την εγκατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα. «Είμαστε πολύ κοντά να θεσμοθετήσουμε την κατ’ ελάχιστο σε χρόνο παρακολούθησης λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο του έργου, γιατί αν ξέρει ότι αυτός θα το λειτουργήσει, θα κάνει καλής ποιότητας έργο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να έρθει η ΕΕ και να μας δώσει ένα ντροπιαστικό πρόστιμο επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε τα θέματά μας».

Στη νέα προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, θα υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν όλες οι υποδομές, ενώ θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές για τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων με προτυποποίηση των τευχών δημοπράτησης, ώστε να μη γίνονται άστοχες διακηρύξεις.

«Φτιάξαμε ένα άσχημα δομημένο κράτος, με χρήματα που ερχόντουσαν ως το 2009 χωρίς έλεγχο. Αυτά τελείωσαν, το έλλειμμα πρέπει να το καλύψουμε και πρέπει να τελειώνουμε με τα κακώς κείμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την αυτοδιοίκηση να συμπαρασταθεί σε αυτή την προσπάθεια.

Αναφορές στις τοπικές εκκρεμότητες

Την εκδήλωση άνοιξε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, η οποία αναφέρθηκε σε εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως η μη πλήρης κάλυψη οικισμών από το αποχευτευτικό δίκτυο, αλλά και η επέκταση του βιολογικού των Ιωαννίνων, που καθυστερεί.

«Είναι πρωτοπόρος η περιφέρεια Ηπείρου στη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων και θα συνεχίσουμε έτσι, όχι λόγω των προστίμων, αλλά επειδή πιστεύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε.

Να τελειώνουν οι διαδικασίες για τον βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων ζήτησε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχουν μη συνδεδεμένα κτίσματα δίπλα στη λίμνη, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα «ενότητας» στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, καλώντας τους εκπροσώπους της να μη βάζουν ετικέτες στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Όλοι χρειάζονται, όλοι να κάνουμε δουλειά. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι στα θέματα περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Τέλος, την ανάγκη ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας.

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ εντός του 2024 ο στόχος της κυβέρνησης

Συγχωνεύσεις με «τυράκι» τη ρύθμιση χρεών