ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ελέω και κορωνοϊού

Σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα πληροφοριακό σύστημα με τις δημόσιες συμβάσεις

«Στροφή» στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αφήνοντας λίγο πίσω προς το παρόν, την «Έξυπνη Πόλη» και τις εφαρμογές της έκανε ο δήμος Ιωαννιτών λόγω του κορωνοϊού και της μεταστροφής των αναγκών για απομακρυσμένες υπηρεσίες.

Έτσι, μετά την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος Ίριδα, που αφορά στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ένα νέο πληροφοριακό σύστημα έρχεται να βάλει «τάξη» και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων της εταιρίας Public Pro θα κάνει «πρεμιέρα» τις επόμενες ημέρες και για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται το τελευταίο διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης των υπαλλήλων και πολιτικών παραγόντων του δήμου Ιωαννιτών.

«Με την πανδημία του κορωνοϊού μπήκαμε στη διαδικασία αναθεώρησης των προτεραιοτήτων και ενώ αρχικά ήταν προτεραιότητα η Έξυπνη Πόλη, μετατοπίσαμε τη στόχευση μας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Λυκογιώργος, σημειώνοντας η Ίριδα ήδη προχωρά με καλούς ρυθμούς και την έχουν «αγκαλιάσει» όλοι, ενώ είναι συνεχής ο εντοπισμός δυνατοτήτων ανασχεδιασμού πολλών διαδικασιών που ήταν πολύπλοκες και πλέον μπορούν να γίνουν με ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο.

Το σύστημα που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις θα μπει σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και την αποφυγή λαθών σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ενώ υπάρχει διασύνδεση με τα συστήματα δημοσίων συμβάσεων της κεντρικής διοίκησης.

«Ο δήμος Ιωαννιτών θα μπορεί ακόμη και σε ενδεχόμενο νέο lockdown να λειτουργεί άριστα, βέλτιστα, απομακρυσμένα, χωρίς καμία διακοπή στις υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκογιώργος.

Στην ενημέρωση βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ηλεκτρονική διακυβέρνησης και υποστήριξης λειτουργίας υπηρεσιών.

«Στόχος είναι να διαθέτουμε τέτοιο βαθμό αυτοματοποίησης των διαδικασιών ώστε να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μπορούμε ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες, που δημιουργούνται ειδικά στην περίοδο της πανδημίας».

Η νομοθεσία για την ψηφιακή διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων υπάρχει όπως σημείωσε ο κ. Βάββας, ωστόσο ο δήμος μέχρι σήμερα δεν μπορεί να υποστηρίξει

με αυτό τον τρόπο όλα τα στάδια, από τη μελέτη μέχρι την ανάθεση, κάτι που θα επιτευχθεί με το πληροφοριακό σύστημα.

«Όλα αυτά τα στάδια θα παρακολουθούνται συνεχώς από αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Θα συμμετέχουν όλες οι διευθύνσεις του δήμου και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα όπως το Εθνικό Σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα αναρτώνται αυτόματα στις πλατφόρμες με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο χρόνος από την έγκριση της μελέτης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Κάθε μέρα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω», σημείωσε ο κ. Βάββας, ευχαριστώντας όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη συμβολή τους.

Η ενημέρωση έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρίας που διαθέτει το σύστημα Public Pro Νίκο Μανούση, ο οποίος σημείωσε τη δυνατότητα προτυποποίησης της διαδικασίας με βάση το νομικό πλαίσιο, για να διασφαλίζει τη νομιμότητα, διασφάλιση την αποφυγή λαθών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις από ακυρώσεις και δημιουργίας πρότυπων εγγράφων για απλοποίηση των διαδικασιών.

«Είναι ένα εργαλείο, που μπορεί επιπλέον να δώσει συμπεράσματα στον δήμο για να κάνει ένα καλύτερο προγραμματισμός. Ο δήμος Ιωαννιτών κάνει ένα καλό βήμα για την επόμενη φάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», σημείωσε.

Η αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Έξυπνης Πόλης συνεχίζει παράλληλα τις παρεμβάσεις της με στόχο την επέκταση του ασύρματου δικτύου του δήμου Ιωαννιτών, αξιοποιώντας το πρόγραμμα της Ε.Ε. wifi 4u, στο οποίο είχε ενταχθεί ο δήμος από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με στόχο την μεγαλύτερη κάλυψη.

Παράλληλα, προωθείται η ανακατασκευή της ιστοσελίδας του δήμου, ώστε να ενσωματώσει περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των πολιτών και να λειτουργήσει ως ψηφιακός κόμβος υπηρεσιών, ένα «σημείο επαφής» μεταξύ του δημότη και του δήμου, μειώνοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων