ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα ακόμη κρούσμα στα Γιάννενα

Μόνο ένα κρούσμα καταγράφηκε χθες στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στον νομό Ιωαννίνων, ωστόσο η χώρα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, έξι εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 28. Για μια ακόμα μέρα, αρνητική «πρωταθλήτρια» είναι η Αττική, η οποία έχει πάνω από τα μισά κρούσματα και συγκεκριμένα από τα 312 συνολικά, εκ των οποίων τα 284 εγχώρια, μετράει τα 174.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 14.041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες, ενώ 2.462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Σε «χαρτογράφηση» των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ, την ώρα που ανάγκες λόγω του κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ λειτουργούν 607 κλίνες ΜΕΘ, με δυνατότητα ανάπτυξης 28 κλινών επιπλέον με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Επίσης, λειτουργούν 169 ΜΕΘ covid-19 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον και 117 ΜΑΦ, με δυνατότητα να λειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά στην Ήπειρο, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με έξι κλίνες, ΜΑΦ δεν υπάρχει, ενώ για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 26 άτομα ως επικουρικό προσωπικό.

Στο ΠΓΝΙ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, υπάρχουν 14 κλίνες στη ΜΕΘ και μία ΜΕΘ covid με οκτώ κλίνες, που μπορεί να δεχθεί και περισσότερες. Υπάρχει μία ΜΑΦ με οκτώ κλίνες, ενώ 140 άτομα περίπου έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

Στο νοσοκομείο Φιλιατών υπάρχει μια ΜΑΦ με έξι κλίνες που δεν λειτούργησε ποτέ λόγω ελλείψεων, ΜΕΘ δεν υπάρχει, ενώ έχουν προσληφθεί για την περίοδο της πανδημίας περίπου 43 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν υπάρχει Γενική ΜΕΘ και υπάρχει μία ΜΑΦ μόνο στην χειρουργική κλινική. Περίπου 20 άτομα προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο Κέρκυρας, υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με έξι κλίνες, μία Γενική ΜΑΦ με οκτώ κλίνες, η οποία ήταν ανενεργή και μετατράπηκε σε μονάδα για τον κορωνοϊό. Επίσης, 50 περίπου άτομα ως επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί για την πανδημία.

 

Σχετικά άρθρα

Έθεσαν αιτήματα, περιμένουν λύσεις

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες