ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με στόχευση στη βελτίωση της καθημερινότητας

Τις… πρωινές ώρες συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών για την τριετία, το οποίο αποτυπώνει τους στόχους της δημοτικής αρχής και έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας, μέσα από παρεμβάσεις όπως η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του δήμου και το δεύτερο παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο, με τους στόχους να ομαδοποιούνται σε τέσσερα μέτρα: Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, Κοινωνική Πολιτική- Παιδεία- Πολιτισμός και Αθλητισμός, Τοπική οικονομία και Απασχόληση, και Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας και της Οικονομικής Κατάστασης του δήμου.

Οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής αφορούν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα, τη χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση στη βάση των αρχών της συμμετοχής, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και του σεβασμού της νομιμότητας, την προαγωγή κοινωνικών υπηρεσιών και υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση δράσεων έξυπνης πόλης, πολιτικών εξωστρέφειας για την ενίσχυση του τουρισμού, πολιτικών προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας και Νήσου, πολιτικών στήριξης πρωτογενούς τομέα, ανάδειξη του πολιτισμού και των πολιτισμικών στοιχείων, δημιουργία σύγχρονου μοντέλου αθλητικής ανάπτυξης για όλους και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την εκτέλεση έργων, που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και των οικισμών, θα στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα, θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εγκρίθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα 2023», ενώ καταψηφίστηκε από «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση». Η παράταξη «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή» απείχε από την ψηφοφορία, ζητώντας να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση.

Η εισήγηση έγινε από την αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Νατάσσα Τύρου- Ούζα, ενώ τον τρόπο σύνταξης του προγράμματος ανέλυσε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κωνσταντίνος Σούλης.

«Η δημοτική αρχή, έχοντας ως κύρια προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, θα αξιοποιήσει κάθε τεχνολογικό και χρηματοδοτικό εργαλείο, στοχεύοντας στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, των δομών και των νομικών προσώπων, προγραμματίζοντας την υλοποίηση δράσεων, την εκτέλεση έργων και την κατασκευή υποδομών, προάγοντας την κοινωνική συνοχή, την υποστήριξη των ευπαθών και πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, προστατεύοντας το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και υποστηρίζοντας τους νέους για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων, αναβαθμίζοντας την πολιτική προστασία και την ανάπτυξη του αθλητισμού, σε όλη την έκταση του δήμου», υπογράμμισε η κ. Τύρου-Ούζα.

Τα μέτρα του προγράμματος

Οι στόχοι κάθε άξονα έχουν ομαδοποιηθεί σε μέτρα. Ο άξονας «Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής» περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα μέτρα. Το μέτρο «Έξυπνη Πόλη» έχει ως σημαντικότερους στόχους τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη και την αξιοποίηση εφαρμογών έξυπνης πόλης σε διαφορετικούς τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων του δήμου. Ο «Χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός» στοχεύει στην ολοκλήρωση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, σε ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα (ΣΒΑΚ) και τις αναπλάσεις αστικών και περιαστικών περιοχών, με βασικό προσανατολισμό τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων , ανάπλαση του παραλιμνίου μετώπου, ενίσχυση του μητροπολιτικού κέντρου, καθώς και τη δημιουργία πράσινης γειτονιάς.

Το μέτρο «Υποδομές –Μεταφορές» έχει ως σημαντικότερο στόχο τη βελτίωση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών για την πόλη, με προτεραιότητα την ασφάλεια και διευκόλυνση του πολίτη, ενώ τέλος, σε ότι αφορά την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στόχοι είναι η αξιοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια (με έμφαση στην προώθηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και δομών του δήμου, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η ολοκλήρωση του δικτύου των αστικών λυμάτων και η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με βασικό προσανατολισμό την αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ.

Στον άξονα «Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», στόχοι είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», η αναβάθμιση και βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών για την τρίτη και τέταρτη ηλικία, η ανάδειξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων, η συμμετοχή του δήμου στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική συνοχή και στη διπλωματία πόλεων, η ενίσχυση της λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης, η παροχή ίσων ευκαιριών ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες σε όλους τους πολίτες, η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η ενίσχυση των υπηρεσιών και των υποδομών υγείας και πρόνοιας. Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση όλων των ζητημάτων που τους αφορούν, καθώς και η ενεργή συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή δίκτυα και πλατφόρμες σχετικές με την κοινωνική ένταξη.

Στον άξονα «Τοπική Οικονομία-Απασχόληση» το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση της τουριστικής προβολής, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (με ειδικούς στόχους την ενίσχυση των νέων για ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας), την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση έργων με θετικό πρόσημο για την τοπική οικονομία και την ενίσχυση νέων αγροτών.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του δήμου και την ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας (με βασικό προσανατολισμό την καθιέρωση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και την αναδιοργάνωση των συνεργείων του εργοταξίου, για την άμεση ανταπόκριση σε ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη), την αποδοτική οικονομική διαχείριση (με βασικό προσανατολισμό την αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας των προμηθειών, τη ρύθμιση των οφειλών και την αύξηση της εισπραξιμότητας) και, τέλος, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή.

Υπερψήφισε, αλλά με κριτική

Με αρκετές παρατηρήσεις, η παράταξη «Ιωαννινα 2023» ψήφισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου, καλώντας τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που προέκυψαν από την εκλογή της και να διαμορφώσει με αυτό το υπόβαθρο ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, δεν αποτυπώνονται οι αδυναμίες αλλά και οι προοπτικές των τοπικών κοινοτήτων, οι προοπτικές συνεργασίας με τους όμορους δήμους, δεν λήφθηκαν υπόψη οι κατευθύνσεις και προτεραιότητες που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να υπάρξει σαφής και ευκρινής αντιστοίχιση των προτεινόμενων στόχων και μέτρων του σχεδίου με αυτές.

«Οι συντάκτες του κειμένου κλήθηκαν να υπερασπιστούν το, ασαφές και πλήρες αόριστων και μεγαλεπήβολων προσδοκιών, προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης Γιάννενα – Νέα Εποχή. Και έτσι, ένα τεχνικοοικονομικό εγχειρίδιο μετατράπηκε σε ένα νεφελώδες κείμενο, το οποίο ονομάστηκε Στρατηγικός Σχεδιασμός. Πυρήνας του, το “όραμα” της δημοτικής αρχής, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Δηλαδή, 470 ημέρες μετά την εκλογή του δημάρχου, το όραμα Νέα Εποχή μετατρέπεται σε όραμα Νέα Καθημερινότητα. Δηλαδή, το αυτονόητο γίνεται πολιτική ύλη. “Νέα Καθημερινότητα” λοιπόν, για έναν δήμο χωρίς “ταυτότητα”. “Εξωστρεφή”, “πράσινο”, “έξυπνο”, “με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα”, «ανθεκτικό», ή τί άλλο;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που κλείνει με την δέσμευση ότι τα μέλη της παράταξης θα είναι παρόντα «για να συμφωνούμε, διαφωνούμε, προτείνουμε και απορρίπτουμε με καθαρή συνείδηση και διαυγή σκέψη».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας