ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η ανάγκη ενός στρατηγικού, χωροταξικού σχεδιασμού, για παρεμβάσεις και έργα που αφορούν είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε μονάδες αξιοποίησης αποβλήτων, επανέρχεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο.

Αφορμή είναι οι αιτήσεις που γίνονται κατά καιρούς για επενδύσεις αυτού του είδους, με μεγαλύτερο ή μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, άλλες φορές αιτιολογημένα, καλύπτοντας μια υπαρκτή ανάγκη διαχείρισης κτηνοτροφικών και άλλων αποβλήτων, άλλοτε όμως προς όφελος ολίγων.

Η καταγραφή καταρχάς των αναγκών και των περιβαλλοντικών «αντοχών» της περιοχής, καθώς και η χωροταξική κατανομή τέτοιων έργων, αποτελούν την κορωνίδα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την τοπική οικονομία.

Λόγω της απουσίας ενός συγκεκριμένου πλαισίου, συχνά βλέπουμε την τοπική κοινωνία,και τις αρχές πολλές φορές, αφενός να «πιάνονται στον ύπνο» και να καλούνται κατόπιν εορτής να βρουν ευήκοα ώτα ώστε να αποτραπούν βλαπτικά έργα, αφετέρου να παραπέμπονται στις καλένδες παρεμβάσεις που, υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και να στηρίξουν την τοπική οικονομία.

Χαρακτηριστικό της «αναρχίας» είναι η πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με φωτοβολταϊκό έργο με αιτιολογία τον κορεσμό του δικτύου της ΔΕΗ, την ώρα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωμοδότησε θετικά. Μάλιστα, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης δεν δίστασε να εκφράσει την απορία της για τις θετικές γνωμοδοτήσεις, αναδεικνύοντας πως δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αντέξει η περιοχή, ώστε όλοι να κινούνται βάσει ενός συγκροτημένου πλαισίου.

Την ανάγκη μια ολοκληρωμένης πλέον συζήτησης σε επίπεδο περιφέρειας επαναφέρει η δημόσια διαβούλευση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μονάδες βιορευστών στον Λύγγο, με τις πρώτες αντιδράσεις, πριν γνωμοδοτήσουν τα αρμόδια όργανα, να έχουν ξεκινήσει από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που ανήκει διοικητικά στους δήμους Ζίτσας, Δωδώνης και Ιωαννίνων.

Οικάτοικοι της κοινότητας Λύγγου αλλά και των όμορων κοινοτήτων (Γραμμένου, Πολύλοφου, Βαγενητίου του δήμου Ζίτσας, Κωστάνιανης του δήμου Δωδώνης, Ασβεστοχωρίου και Κοσμηράς του δήμου Ιωαννίνων), πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις και αποφάσισαν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία μονάδων βιορευστών στην περιοχή.

Όπως επισημαίνουν, οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες αυτές, θα προέρχονται κύρια από χώρες του εξωτερικού, καθώς η περιοχή μας δεν έχει και δεν παράγει την παραμικρή ποσότητα βιοκαυσίμων ή άλλων υγρών αποβλήτων, και εκτιμούν πως όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε «χαβούζα αποβλήτων της Ευρώπης».

Επισημαίνουν, ακόμη, πως δεν υπάρχει συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να θέτει όρια στον αριθμό αυτών των εγκαταστάσεων σε μία συγκεκριμένη περιοχή και οι ίδιοι εκτιμούν ότι πρόκειται να δημιουργηθούν περί τις δέκα τέτοιες μονάδες, με καταστρεπτικά για την περιοχή αποτελέσματα.

Το θέμα προφανώς θα απασχολήσει την περιοχή και το επόμενο διάστημα, καθώς πρόκειται να τεθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσεις, αλλά και την επόμενη συνεδρίαση του δήμου Ζίτσας, ο οποίος επίσης θα πρέπει να εκφράσει γνώμη.

Σχετικά άρθρα

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου