ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέο «όχι» σε φωτοβολταϊκά πάρκα από την περιφέρεια Ηπείρου

Αρνητική γνωμοδότηση για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, λόγω του κορεσμού του δικτύου της ΔΕΗ, με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Επιτροπής Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση να διερωτάται γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζει να γνωμοδοτεί θετικά.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τέθηκαν προς συζήτηση οι Μ.Π.Ε. για το «Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στην κοινότητα Σπαθαραίων Θεσπρωτίας (Παληοσφάτι 1)» και το «Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στις κοινότητες Σπαθαραίων Θεσπρωτίας και Κορώνης Πρέβεζας(Παληοσφάτι 2)», με την Επιτροπή να γνωμοδοτεί αρνητικά.
«Ο ρόλος μας ως Επιτροπή είναι γνωμοδοτικός. Αν υπήρχε χωροταξία για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και το δίκτυο της ΔΕΗ είχε ανανεωθεί, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το δίκτυο είναι κορεσμένο και γι’ αυτό η γνωμοδότηση είναι αρνητική. Και είναι απορίας άξιο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρά σε θετικές γνωμοδοτήσεις ανάλογων έργων, όταν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας», σημείωσε η κ. Μπραΐμη – Μπότση, αναφερόμενη στη συγκεκριμένη απόφαση.

Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Εκτενής συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στον Αμβρακικό Κόλπο, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας της περιφέρειας Ηπείρου. Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία.
Η Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από 17 ζώνες εκ των οποίων οι 13 αφορούν εκτροφή ιχθύων και οι 4 αφορούν καλλιέργεια οστράκων. Στο πλαίσιο του έργου τίθενται, μεταξύ άλλων, οι στρατηγικοί στόχοι της βιώσιμης– αειφόρου ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας, ο εξορθολογισμός στη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών, η επίτευξη μιας διαρκούς ισορροπίας μεταξύ των υδάτινων πόρων του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου και των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων και των επιχειρήσεων, παράλληλα με την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.

Άλλες γνωμοδοτήσεις επί Μ.Π.Ε.

Στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά υπό προϋποθέσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνα- Γραμμενίτσα- Ρόκα στη Δ.Ε Βλαχερνών Άρτας, το μικρό υδροηλεκτρικό έργο στη θέση «Γκούρα» στο Μικρό Περιστέρι, για το ΚΥΤ Αράχθου 400/150 kV, Σταθμός Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ και των επεκτάσεων τους εντός των ορίων της Τ.Κ. Γραμμενίτσας και για τη μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ισχύος 0,499 MW, στη θέση «Βάλτος» της κοινότητας Βίγλας Άρτας.
Θετικά γνωμοδότησε ακόμη για το πτηνοσφαγείο- τυποποιητήριο κρέατος, με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένο στη θέση «Μπιέτι» Κατσικά, για την ίδρυση τυροκομείου, δυναμικότητας 0.50 t/ ημέρα (επαγγελματικό εργαστήριο παραγωγής τυριού και γιαουρτιού), το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί εντός του οικισμού Ριζοβουνίου Πρέβεζας» και για την εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 1600 μόσχων πάχυνσης, με υδρογεώτρηση, στον αναδασμό Νεοχωρίου Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος