ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αστυνομικοί ποδηλάτες και στα Γιάννενα

Την εμφάνισή τους στους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου των Ιωαννίνων έκαναν από το πρωί οι πρώτοι αστυνομικοί ποδηλάτες, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των θαμώνων των καφετεριών και συγκεντρώνοντας τα ευμενή σχόλια των περαστικών.

Ο επιτυχημένος θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα επεκτάθηκε και στα Γιάννενα, πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημά του σε Θεσσαλονίκη αρχικά και στην Αθήνα μετέπειτα, για να ακολουθήσουν πολλές άλλες αστικές και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Οι τέσσερις αστυνομικοί ποδηλάτες, που απαρτίζουν τη νέα αυτή ευέλικτη αστυνομική δομή, θα περιπολούν σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων, όπως το εμπορικό και ιστορικό κέντρο, το Κάστρο, περιμετρικά της λίμνης, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπου κρίνεται αναγκαία η παρουσία και η παρέμβαση τους. Το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Δράσης Αστυνόμευσης με ποδήλατα θα είναι από 1η Απριλίου έως 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Η συγκεκριμένη αστυνόμευση στοχεύει στην αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών, όσο και των επισκεπτών της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ ενισχύεται η εμφανής αστυνομική παρουσία και δράση, με αποτέλεσμα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και των τουριστών. Η νέα αυτή μορφή αστυνόμευσης συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών ζητημάτων και προβλημάτων, με τρόπο περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αποδοχή και ενσωμάτωσή της στις κοινωνίες στις οποίες εφαρμόζεται.
Οι βασικές αρμοδιότητες των ποδηλατών αστυνομικών, που υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, είναι:
– η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας σε αυτούς τις κατάλληλες οδηγίες και απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
– η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος, και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών,
– η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτροκίνητων, τα οποία είναι βαμμένα στα χρώματα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί
Ποδηλάτες, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, φορούν ανάλογα με την εποχή την ειδικού τύπου στολή, που φορούν και οι αθλητές της ποδηλασίας, και φέρουν ατομικό οπλισμό και ασύρματο.

Σχετικά άρθρα

Δυνατότητα και για πλωτές περιπολίες στην Παμβώτιδα

Νέος Αρχηγός στην ΕΛ.ΑΣ. ο Ηπειρώτης Κωνσταντίνος Σκούμας

Τίμησε τους απόστρατους η ΕΛ.ΑΣ.

Ηπειρωτικός Αγών