ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Οδικός χάρτης» για την έναρξη λειτουργίας των σχολείων

To ενδεχόμενο μετάθεσης για μία εβδομάδα της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων άφησε ανοιχτό η υπουργός Παιδείας κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, στην οποία εξειδικεύθηκαν τα μέτρα και οι όροι, κάτω από τους οποίους θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι στη θέση τους. Η υπουργός απηύθυνε πάντως έκκληση σε όλους τους γονείς να έχουν επιστρέψει έως τις 30 Αυγούστου από τις διακοπές.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά. Σε αυτά περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού), ενώ δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.  Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.

«Εκφράζουμε», είπε η υπουργός, «ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού», ενώ για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.

Εφεξής οι απουσίες μαθητών εκπαιδευτικών, σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται αν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ή αν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Για τα ολοήμερα σχολεία, τα ειδικά σχολεία, αλλά και τα φροντιστήρια η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες, με την υπουργό να απευθύνει έκκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Κανονικά το χειμερινό εξάμηνο στα ΑΕΙ

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα πανεπιστήμια, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των Ιδρυμάτων να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους, ενώ δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αφορούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Σχετικά άρθρα

Εντός του 2024 ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Αποστόλης Τζελέτας

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

«Στα τυφλά» οι αναπληρωτές