ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πληγή» τα αγριογούρουνα στον κάμπο της Λαψίστας

Μεγάλης έκτασης καταστροφές έχουν προξενήσει στα καλαμπόκια του λεκανοπεδίου Κρύας- Λαψίστας αγέλες από αγριογούρουνα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας- Λαψίστας Ηρακλής Μπαλαντάνης.

«Ανεξέλεγκτα, πεινασμένα και αδηφάγα καθώς είναι, δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτε όρθιο μέχρι την εποχή της συγκομιδής, αφού κάθε βράδυ αλωνίζουν στην κυριολεξία τον κάμπο, σπάνε τα φυτά στο πέρασμα τους και τρώνε τα στάχυα, που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ώρα της συγκομιδής τους», σημειώνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραγωγοί, που έχουν απομείνει, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, βλέποντας μέρα με τη μέρα να προξενούνται συνεχώς νέες μεγαλύτερες καταστροφές, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για την αποτροπή της σύγχρονης αυτής μάστιγας, που μάλλον θα αφήσει νηστικά τα πρόβατα τους τον ερχόμενο χειμώνα, αφού το καλαμπόκι αποτελεί τη βασική διατροφή των ζώων τους. Αλλά και οι χερσαίες και άγονες εκτάσεις (ράχες, βοσκότοποι) έχουν στην κυριολεξία ανασκαφεί από τα αγριογούρουνα, με συνέπεια να έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν βασικά είδη της εγχώριας χλωρίδας (ραδίκια κ.λπ.), της οποίας τρώνε τους υπόγειους βλαστούς.
Επιπλέον, ο κ. Μπαλαντάνης επισημαίνει και ότι αποτελούν κίνδυνο – θάνατο για τους ανυποψίαστους οδηγούς, καθώς διασχίζουν κάθετα και ορμητικά τόσο τους κεντρικούς δρόμους, όσο και τους αγροτικούς παράδρομους τις νυχτερινές κυρίως ώρες, ενώ έχουν σημειωθεί και ατυχήματα.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κρύας- Λαψίστας απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα να ληφθούν μέτρα, χωρίς ωστόσο να τα υποδεικνύει. «Κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την πληγή αυτή, διαφορετικά οι καλλιέργειες θα είναι πλέον ασύμφορες και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Μεγάλες καταστροφές από τους αγριόχοιρους σε Κρύα – Λαψίστα

Αγροτικά βραβεία με γιαννιώτικη εκπροσώπηση