ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πακέτο» προτάσεων για έργα «Έξυπνης πόλης»

Ένα «πακέτο» προτάσεων πρόκειται να υποβάλει η αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πέρα από τις δύο καινοτόμες προτάσεις για τον καθαρισμό της λίμνης με ρομπότ και την ψηφιακή αποτύπωση του δήμου, που είχε αναδείξει ο Η.Α.

Η πρόσκληση για έργα «Έξυπνης πόλης» αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με την αντιδημαρχία να ετοιμάζει μια σειρά προτάσεων, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσουμε μια μεγάλη χρηματοδότηση για έργα που θα μας πάνε ένα βήμα μπροστά και θα κεφαλαιοποιήσουμε πράγματα που έχουν γίνει», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος, αναφέροντας πως σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται το κομμάτι των πιλοτικών ψηφιακών εφαρμογών, που είχε εντάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει εμπλουτιστεί με την ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας. Η συμβασιοποίηση για το έργο της ψηφιοποίησης της Πολεοδομίας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς θα βγει προς δημοπράτηση εντός του Σεπτεμβρίου.
Επίσης, έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αναβάθμιση της υπηρεσίας «Νοιάζομαι για τον δήμο μου», που δέχεται τα αιτήματα και παράπονα των πολιτών, όπως και η αναβάθμσιη της ιστοσελίδας, στην οποία θα προστεθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά και επίσημα η λειτουργία της Ίριδας στο δήμο Ιωαννιτών, μετά και την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
«Η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί και έχει συσταθεί η ομάδα υποστήριξης των χρηστών. Τα σημάδια είναι θετικά, μετά από κάποιες αντιδράσεις που υπήρξαν, και οι χρήστες παράγουν τα έγγραφα που απαιτούνται. Όπως έχει γίνει και αλλού, σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι σήμερα μπορεί να αντιδρούν, μετά από 2-3 μήνες θα είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές», σημείωσε ο κ. Λυκογιώργος.
Το θετικό είναι πως ο δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, διαθέτει και το προσωπικό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των νέων υπηρεσιών, αν και το «κλειδί» είναι η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η μεταξύ τους διασύνδεση.
«Η διαλειτουργικότητα δεν είναι θέμα τεχνολογικό, είναι θέμα ανθρώπινο, όπως και η καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και των αιρετών. Αυτός είναι στόχος και γίνονται πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υπηρεσίες λειτουργούσαν και λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα είναι το σημείο κλειδί και προχωράμε και σε αυτή την κατεύθυνση όσο μπορούμε», υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα

Μικρή υστέρηση, αλλά εφικτός ο στόχος του καλοκαιριού

Συνεχίζουν ως ανεξάρτητοι Γ. Μαμακή και Γ. Λυκογιώργος

Αποστόλης Τζελέτας

Σπόντες κατά Θ. Σκυλακάκη για το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας