ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ακίνδυνο το «κόκκινο πέπλο» της Παμβώτιδας

Δεν εμπνέει καμία ανησυχία το «κόκκινο πέπλο» στην επιφάνεια των νερών της λίμνης Παμβώτιδας, που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες κατά τις περιπολίες των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή του Πόρου.

Αμέσως το προσωπικό του Φορέα ήρθε σε επαφή με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ελήφθησαν δείγματα και, όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται ουσιαστικά για φυτοπλαγκτόν, χωρίς καμία τοξικότητα για το οικοσύστημα ή για τον άνθρωπο.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος, μετά τη μελέτη του φαινομένου από τους ειδικούς, επισημαίνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για μονοκύτταρους οργανισμούς που φωτοσυνθέτουν και η διαδικασία αυτή τους προσδίδει αυτό το κόκκινο χρώμα.
«Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πλαγκτόν, δεν είναι κυανοβακτηρίδιο και δεν έχει καμία σχέση με φαινόμενα που παρατηρήθηκαν παλαιότερα στη λίμνη Ζηρού ή Καστοριάς. Είναι ένα τυχαίο φαινόμενο υπερπαραγωγής πλαγκτόν, που προτιμά τις όχθες της λίμνης γιατί οι θερμοκρασίες εκεί είναι υψηλότερες. Είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Τον οργανισμό αυτόν τον είχαμε εντοπίσει και παλιότερα», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας