ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς υλοποίηση το έργο αποχέτευσης ομβρίων στη Ζωοδόχο

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το πρώτο από τα πέντε έργα αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, που έχει εντάξει ο δήμος Ζίτσας για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Πρόκειται για το έργο «Αποχέτευση Ομβρίων Υδάτων Τμήματος Οικισμού Τ.Κ. Ζωοδόχου», προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος το πρωί της Δευτέρας υπέγραψε τη σύμβαση υλοποίησης με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.
Το έργο αφορά την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων στον οικισμό της κοινότητας Ζωοδόχου και τη σύνδεσή του με την περιμετρική τάφρο δικτύου ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων μέσω της κατασκευής εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης όμβριων, ώστε να αποτραπεί η επιφανειακή απορροή στα σημεία των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού της Ζωοδόχου όπου δημιουργείται έντονο πρόβλημα κατά τις περιόδους έντονης βροχόπτωσης. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 3.610 μ. περίπου, από τα οποία τα 2.540 μ. αφορούν δίκτυα με φρεάτια υδροσυλλογής και τα 1.070 μ. αφορούν δίκτυο αποχέτευσης προς τον τελικό αποδέκτη.
Εκτός από αυτό, η δημοτική αρχή Ζίτσας έχει δρομολογήσει την τελευταία τριετία και με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ τη διευθέτηση ομβρίων Δ.Κ. Ελεούσας (1.120.000 ευρώ), τη Β΄ φάση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Ελεούσας (2.294.923,63 ευρώ), το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στην κοινότητα Ροδοτοπίου (4.963.637,68 ευρώ) και το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη (2.149.260,13 ευρώ).
«Είναι έργα που με την υλοποίησή τους αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και προστατεύουν το περιβάλλον. Ειδικότερα, τα έργα διευθέτησης ομβρίων προστατεύουν ανθρώπινες ζωές και θωρακίζουν από πλημυρικά φαινόμενα τις περιουσίες πολιτών», αναφέρει ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το αποχετευτικό της Ζωοδόχου. Και προσθέτει: «τα τελευταία δραματικά γεγονότα που ζούμε ως χώρα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές, αλλά και οι προβλέψεις των επιστημόνων για εμφάνιση τέτοιων φαινομένων όλο και πιο συχνά, μας επιβάλουν να είμαστε σε εγρήγορση και να δρομολογούμε αντιπλημμυρικά έργα. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι και η κατασκευή δικτύου ομβρίων στην κοινότητα Βουνοπλαγιάς, που βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης σχετικής μελέτης».
Επισημαίνεται πως για το έργο της αποχέτευσης ομβρίων της Ελεούσας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έχει οριστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ για τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης.

Σχετικά άρθρα

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση

Επαναφορά της πρότασης για μέτρα στήριξης των καφενείων