ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καταπατητές» σε δικά τους οικόπεδα

Ως διεκδικούμενες από τον δήμο και το ελληνικό δημόσιο εμφανίζονται ιδιωτικές εκτάσεις στις περιοχές Ζευγαριών, Τσιφλικόπουλου, Δροσιάς και Πεντέλης, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν και να πρέπει να επωμιστούν το οικονομικό κόστος για να αποδείξουν ότι τους ανήκουν.

Το θέμα ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι προέκυψε μετά την ανακοίνωση-ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του δήμου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του δήμου για τη «Δήλωση Ιδιοκτησίας για τη σύνταξη της Μελέτης Πράξης Εφαρμογής του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου των Περιοχών Δροσιάς– Πεντέλης, Ζευγαριών– Τσιφλικόπουλου Δήμου Ιωαννιτών», στις 24 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε, πολίτες, με ιδιοκτησίες στις περιοχές αυτές, προσήλθαν στην υπηρεσία της Πολεοδομίας του δήμου προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις επί των πινάκων και στοιχείων της Πράξης Εφαρμογής για διάφορους λόγους και αιτίες. Πολλοί, όμως, έμειναν έκπληκτοι όταν ενημερώθηκαν ότι στα ακίνητά τους, τα οποία νομίμως κατέχουν (με συμβόλαια αγοράς και άδειες δόμησης), αποτυπώνονταν τμήματα, τα οποία θεωρούνται «καταπατημένα». Και αυτό, γιατί, μεγάλης έκτασης, περιοχές, και δομημένες πλέον σήμερα (με εκκίνηση από το 1950), εμφανίζονται ως κοινόχρηστες και διεκδικούμενες από τον δήμο ή το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον Β. Κοσμά, γιατί στις πολεοδομικές μελέτες περιλαμβάνονται αγροτεμάχια διανομής Σταυρακίου του 1929, τα οποία ανήκαν στον δήμο ή στο Δημόσιο, σύμφωνα με τους κτηματολογικούς πίνακες της διανομή.
Ο κ. Κοσμάς έκανε λόγο για εκατοντάδες οικόπεδα και χιλιάδες ιδιοκτήτες, θέτοντας το ερώτημα αν θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τα τμήματα που ανήκουν στο Δημόσιο ή στον δήμο για να προσκυρωθούν στις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες κατέχουν νομίμως. Επίσης, ρώτησε αν αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον δήμο ή τους δημότες από τις αγωγές διεκδίκησης, αλλά και την καθυστέρηση που θα επέλθει στην ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής, με αποτέλεσμα οι περιουσίες των δημοτών να παραμένουν μη αξιοποιήσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, ζήτησε να πληροφορηθεί αν έγινε ερώτημα στην υπηρεσία Πολιτικής Γης (υπουργείο Γεωργίας) της περιφέρειας σχετικά με τη διανομή (Σταυρακίου 1929), εάν αυτή είναι προϊόν οριοδειξίας ή δεν έχει αποδεικτική ισχύ έναντι των ορίων των ιδιοκτησιών των δημοτών.
Τα ερωτήματα, πάντως, δεν απαντήθηκαν.

Σχετικά άρθρα

Ανάρτηση Β’ και Γ’ κεφαλαίου της μελέτης πράξης εφαρμογής για Δροσιά-Πεντέλη-Ζευγάρια-Τσιφλικόπουλο

Τρέχει τις διαδικασίες, αναμένει τη χρηματοδότηση

Ζητά «παράθυρο» για έκδοση οικοδομικών αδειών σε Ζευγάρια, Περίβλεπτο και Τσιφλικόπουλο

Ηπειρωτικός Αγών