ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών για τη ΔΕΥΑΙ

Στην προσφιλή εδώ και αρκετούς μήνες συνήθεια ανταλλαγής κατηγοριών σε σχέση ουσιώδη αλλά και επουσιώδη ζητήματα της ΔΕΥΑΙ, επιδόθηκαν δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το φιτίλι έβαλε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, αμφισβητώντας εν μέρει τα οικονομικά οφέλη από τον νέο διαγωνισμό για την απομάκρυνση της λυματολάσπης, αλλά και προτάσσοντας την περιβαλλοντική ζημία από την καθυστέρηση εξέλιξης των διαδικασιών. «Η ΔΕΥΑΙ πνίγεται πανηγυρικά και μεταφορικά στη λυματολάσπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε ερωτήματα και για τη συναινετική λύση που φαίνεται να προωθεί η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης στη διαφορά για τα τέλη σύνδεσης του δήμου Ζίτσας με τον βιολογικό των Ιωαννίνων.
Τη φωτιά, όμως, ήρθε να ανάψει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θωμάς Γιωτίτσας, μιλώντας για «τακτική απόκρυψης στοιχείων», θέτοντας σε κίνδυνο μεγάλα έργα.
Ο κ. Γιωτίτσας, με την ιδιότητα και του μέλους στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, αναγνώρισε και αυτός ότι υπάρχει κέρδος με τον νέο διαγωνισμό για τη λυματολάσπη, ωστόσο η ακύρωση του διαγωνισμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι ικανή να προκαλέσει καθυστερήσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο το μεγάλο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού. Αν πανηγυρίζετε για το κέρδος μερικών χιλιάδων ευρώ, με την επιλογή σας να ακυρώσετε τον δικό μας διαγωνισμό, θα πρέπει να απολογηθείτε γιατί θα χάσετε 19 εκ. ευρώ. Έχετε βάλει σε κίνδυνο ένα μεγάλο έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορές έκανε, επίσης, και σε ζητήματα που προέκυψαν με δύο ακόμη έργα της ΔΕΥΑΙ. Η μία περίπτωση αφορά μια προειδοποίηση της διαχειριστικής αρχής για το αποχετευτικό των Μαρμάρων και η δεύτερη την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου για τη μετατόπιση δικτύων στην οδό Νιάρχου, χωρίς να έχει προϋπάρξει απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ. «Είχατε μαύρα μεσάνυχτα και αν δεν είχε γίνει η παρέμβασή μας, θα κοιμόσασταν στα χαμομήλια. Θα φτάναμε εκ των υστέρων να διαπιστώναμε ότι έχετε υπογράψει προγραμματική χωρίς να έχετε πάρει απόφαση.
Δε θα λυθεί έτσι εύκολα. Το θέμα», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας και κάλεσε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ να ασχοληθεί με τα σοβαρά ζητήματα και να αφήσει στην άκρη την αναζήτηση δήθεν σκανδάλων, πριν «τινάξει την επιχείρηση στον αέρα».
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, αποδίδοντας τη μείωση της δαπάνης για την απομάκρυνσης της λυματολάσπης στον ανταγωνισμό, που «όσο περνάει ο καιρός ο μεγαλώνει», αμφισβητώντας όμως και αυτός ότι είναι στα μεγέθη που παρουσιάστηκαν.

Mea culpa και αντεπίθεση

Με μία αναγνώριση του λάθους του σε σχέση με την προγραμματική για το έργο της Νιάρχου, ξεκίνησε την απάντησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, αποδίδοντάς το σε απειρία δική του και μη συμβουλή υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ για το θέμα του αποχετευτικού των Μαρμάρων είπε πως επρόκειτο για μια μικρή διόρθωση και δεν ήταν κάτι το σοβαρό.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της λυματολάσπης, ο κ. Μπαρτζώκας επέμεινε στον προσδιορισμό του οικονομικού οφέλους στις 600.000 ευρώ, αναγνώρισε το ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, δημιούργησε μια καθυστέρηση, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση. «Ναι μείναμε δύο μήνες χωρίς ανάδοχο. Εσείς μείνατε κάτι οκτάμηνα», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως οι χρόνοι δε δημιουργούν ζήτημα στο έργο της επέκτασης του βιολογικού, για τον οποίο σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της ΔΕΥΑΙ με τον δήμο Ζίτσας, επισήμανε ότι η λύση δεν μπορεί να δοθεί στα δικαστήρια, όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν, άλλα θα προκύψει μέσα από διάλογο και συζήτηση. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Ζίτσας και για όποια συμφωνία υπάρξει θα ενημερωθεί το Δ.Σ. της επιχείρησης και το δημοτικό συμβούλιο. «Αυτό που έχω να πω είναι ότι η ΔΕΥΑΙ θα αρχίσει να εισπράττει, γιατί σήμερα δεν εισπράττει», κατέληξε.
Στα ζητήματα της ΔΕΥΑΙ αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, κλείνοντας την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, αποδίδοντας και αυτός ευθύνη στην προηγούμενη διοίκηση. «Επί μία πενταετία εκεί ήταν η λυματολάσπη. Δεν τη δημιουργήσαμε τον Σεπτέμβριο», ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι και σήμερα υπάρχουν ολιγωρίες, καθυστερήσεις και σφάλματα.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ