ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αναμονή για 150 χλμ. τοπικών δικτύων

Με επίθεση σε όσους –άμεσα ή έμμεσα- έσπευσαν να χρεώσουν στην περιφέρεια Ηπείρου ευθύνες για το ότι η περιοχή μένει εκτός σχεδιασμών για τροφοδοσία με φυσικό αέριο, απάντησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχοντας προηγουμένως φροντίσει να εξασφαλίσει έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

«Ο καθένας αρπάζει μια σημαία ευκαιρίας και βγαίνει να πει κουβέντες», ανάφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, αλλά και στις αιχμές του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ο οποίος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με αφορμή την απένταξη από τον σχεδιασμό ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) του αγωγού Κομοτηνή-Θεσπρωτία, έκανε λόγο για προσπάθεια συστράτευσης πολιτικών παραγόντων που δυστυχώς δεν βρήκε ευήκοα ώτα.
Ο περιφερειάρχης, επικαλούμενος απάντηση του ΔΕΣΦΑ, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη και στην κατεύθυνση των συζητήσεων που έχουν αρχίσει το 2013 από την περιφέρεια και τη ΔΕΠΑ, αναφέροντας ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου κάποιοι μπερδεύονται, κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως δεν είναι όλες οι εταιρείες ίδιες, ότι δηλαδή η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΠΑ, η ΔΕΣΦΑ δεν είναι ένα πράγμα».
Επίσης, τόνισε ότι η ΔΕΠΑ έχει τον αγωγό Poseidon, για τον οποίο υπάρχει η παλιά μελέτη που διέρχεται από την Ήπειρο και φτάνει στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. «Ήδη σε αυτόν τον τομέα γίνονται απαλλοτριώσεις. Αυτό το δίκτυο ουδέποτε ακυρώθηκε», τόνισε, ενώ σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύου καταναλωτών, μετέφερε ότι ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς, σε πρόσφατη επικοινωνία τους, τον διαβεβαίωσε ότι τα 150 χλμ. είναι στο πρόγραμμα της ΔΕΠΑ για το 2021-2025. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα προέρχεται από πόρους των εταιρειών και δανειοδότηση, αν και στο παρελθόν η περιφέρεια Ηπείρου, όπως και οι άλλες περιφέρειες της χώρας, είχαν δεσμεύσει αρχικά από 21 εκ. ευρώ για να γίνει επέκταση του φυσικού αερίου σε κάθε περιοχή, αλλά η ΔΕΠΑ δεν ήθελε να αναλάβει τότε δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι αυτοί ασχολούνται και λένε ότι είμαστε εκτός των πλάνων του φυσικού αερίου, όταν εμείς έχουμε και γραπτή πρόταση με 21 εκ ευρώ για τα 150 χλμ. του δικτύου καταναλωτών. Είμαστε από κοντά σε αυτό το θέμα και δεν μπερδεύουμε τον ρόλο μεταξύ των εταιριών που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της περιφέρειας.
Εμείς κατά καιρούς από το 2018 έχουμε προτείνει διάφορα πράγματα που μπορεί να γίνουν στην περιοχή μας. Μιλούσαμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα προμηθεύονται οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Αυτό δεν κόπηκε ποτέ. Αν μελλοντικά περάσει αγωγός υψηλής πίεσης, τότε θα συνδεθούμε και δε θα υπάρχει το υγροποιημένο αέριο», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας