ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φυσικό αέριο- Διεκδίκηση με όρους αγοράς ζητά ο Σπ. Ριζόπουλος

Διεκδίκηση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο με όρους αγοράς, δηλαδή αυξάνοντας τη ζήτηση για να έρθουν οι «πάροχοι» και οι υποδομές, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος», μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Δεσμευόμενος για συνεχή πίεση προς την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση της περιφέρειας πως «αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το παιχνίδι της ενέργειας και την ίδια ώρα δεν εξηγεί και στην κοινωνία ποια είναι τα διακυβεύματα και οι προοπτικές».
Ο κ. Ριζόπουλος επέμεινε πως η περιφέρεια πρέπει να εμπλακεί με κάθε τρόπο στην εμπορία του φυσικού αερίου που θα έλθει στην Ήπειρο, είτε υγροποιημένο μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας είτε με φορτηγά από τη Ρεβυθούσα, όπως ανέφερε και ο ΔΕΣΦΑ, είτε μέσω των αγωγών που θα κατασκευαστούν μελλοντικά.
«Η εμπορία θα δημιουργήσει την πελατειακή σχέση για να έλθει το φυσικό αέριο. Ο ΔΕΣΦΑ ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα και η ΔΕΠΑ έσπασε και πωλείται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Άρα στην Ήπειρο πρέπει να υπάρχει προϊόν και εκεί εκτιμώ ότι υπάρχει η ανάγκη να τρέξουμε γρήγορα και να κουμπώσουμε σε οτιδήποτε μελετάται αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικής εταιρείας δημοσίου δικαίου κάτω από το Περιφερειακό Ταμείο και έτσι να υπάρξουν έσοδα για την περιφέρεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, υπενθύμισε πως πριν από λίγο καιρό προειδοποίησε ο ίδιος ότι γίνεται η μελέτη του ΔΕΣΦΑ, που άφησε εκτός ένα κομμάτι αγωγού που καταλήγει στη Θεσπρωτία. «Φάγαμε τη σφαλιάρα μας και δε μας έκανε ο ΔΕΣΦΑ γεωστρατηγικό παίχτη γιατί ό,τι περνάει από τον τόπο σου, σου αφήνει και κάτι», όπως είπε, ενώ εκτίμησε πως το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ ανακοινώθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Πελοπόννησο ο αποκλεισμός μεγάλων πόλεων από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου εκεί.
Όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, δεν επιλέγει τη στείρα αντιπολίτευση και καταθέτει προτάσεις, γιατί η Ήπειρος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία του φυσικού αερίου έως το 2023. «Μπορώ να βάλω τη μπάλα στο πέναλτι για τον κ. Καχριμάνη, αλλά δεν είμαι ο περιφερειάρχης», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου