ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτα βήματα για τη Γέφυρα Κοράκου

Ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση για την προώθηση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να στηθεί όρθια και η Γέφυρα Κοράκου, μετά και τη θετική στάση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στα Τζουμέρκα, απαντώντας στο αίτημα των τοπικών αρχών και φορέων.

Το επόμενο βήμα είναι αρχικά η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων, σε επίπεδο προμελέτης, προκειμένου στη συνέχεια, πιθανότατα μέσα από ένα μοντέλο υλοποίησης σαν αυτό που αξιοποιήθηκε στην αποκατάσταση της Γέφυρας της Πλάκας, να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες.

Τις επόμενες κινήσεις για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού συζήτησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού με την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αιμίλιος Αντωνάκης και Γιώργος Κουρτέσας, καθώς επίσης και η γενική διευθύντρια Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη. Επίσης, συνεχή επικοινωνία με την υπουργό για το θέμα είχε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, το Σύμφωνο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν γενικό και αόριστο, επομένως ήταν επιτακτικό το ερώτημα πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο.

«Το πρώτο βήμα είναι μια συνεργασία μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης και του υπουργείου για το πώς προχωράμε και αυτό έγινε στην συνάντηση», ανέφερε ο κ. Ψαθάς, εκτιμώντας ότι το μοντέλο της γέφυρας της Πλάκας θα βρίσκεται στη βάση αυτής της συνεργασίας.

«Υπάρχει πλέον η εμπειρία, αρκετή τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα η βούληση όλων να προχωρήσει», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα απαιτούμενα κονδύλια θα είναι πολύ λιγότερα από τα 16 εκ. που είχαν δεσμευθεί επί υπουργίας Χρ. Σπίρτζη.

«Το πιο δύσκολο κατά την άποψή μου είναι οι μελέτες. Αν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα βρεθεί χρηματοδότηση. Αν το Γεφύρι της Πλάκας κόστισε 5 εκ. ευρώ, δε νομίζω ότι σήμερα, με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε, θα φτάσει εκεί. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται το μελετητικό υπόβαθρο», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

Όλες οι ελπίδες σε ένα παρασιτοειδές από το Βιετνάμ

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη