ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεικτό σύστημα εξεταστικής και αυστηρά μέτρα προστασίας

Με μεικτό σύστημα εξετάσεων τον Σεπτέμβριο και αυστηρά μέτρα προστασίας για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα θα ξεκινήσει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, τόσο κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου όσο και κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, η Σύγκλητος αποφάσισε να συντονίσει τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια και μάσκες) και τη διενέργεια απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης και λειτουργίας, και προτρέπει τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ), του διοικητικού προσωπικού και τους φοιτητές να τηρούν με αυστηρότητα όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας και περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικά για εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, αποφάσισε την καθιέρωση μεικτού συστήματος εξετάσεων (με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως) και καλεί τις Συνελεύσεις των Τμημάτων να επιλέξουν τον τρόπο εξέτασης που θα ακολουθήσουν για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, τη δε απόφασή τους μαζί με το πρόγραμμα εξετάσεων να τη γνωστοποιήσουν έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους φοιτητές και διδάσκοντες. Παράλληλα, τα Τμήματα και οι διδάσκοντες που θα επιλέξουν τη διενέργεια του συνόλου ή μέρους των εξετάσεων με φυσική παρουσία, θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη άμεση μετάβαση σε εξ αποστάσεως, αν χρειαστεί. Επισημαίνεται, ότι εφόσον επιλεγεί η φυσική παρουσία, επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων συμπεριφοράς σε κλειστούς χώρους. Αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και κλινικές), τον τακτικό και σχολαστικό καθαρισμό του χώρου, με χρήση ενδεδειγμένων απολυμαντικών, πριν την είσοδο νέας ομάδας φοιτητών, τον περιορισμό των ατόμων στις αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα, ώστε να μην υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους.

Επίσης, σε κάθε Τμήμα ορίζεται επιτροπή διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων και καθορίζεται ειδικός χώρος προσωρινής απομόνωσής τους, μέχρι τη διακομιδή σε νοσοκομείο. Η Επιτροπή Θεμάτων Υγείας θα υποβάλει σχετικές αναλυτικές οδηγίες που θα γνωστοποιηθούν σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Σύγκλητος καλεί, επίσης, τα Τμήματα του Ιδρύματος να προβούν στις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη της λειτουργίας τους κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος, με την προοπτική της επανόδου στην κανονικότητα, με φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών. Ταυτόχρονα, ζητάει να προσδιορισθούν έγκαιρα οι ευπαθείς ομάδες διδασκόντων και φοιτητών, ώστε εναλλακτικά να εφαρμοσθούν διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε περίπτωση που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό, η Σύγκλητος επισημαίνει ότι επιβάλλεται άμεσα η μετάβαση στην εξ αποστάσεως διαδικασία εξετάσεων και διδασκαλίας στο Τμήμα και η απομόνωση σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όλους τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο μάθημα, εργαστήριο ή κλινική.

Επιτρέπεται η επαναλειτουργία των φοιτητικών εστιών και των κυλικείων, σύμφωνα με τα ισχύοντα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων περιορισμού της πανδημίας, ιδίως δε αποφυγής των συναθροίσεων

Το πρυτανικό συμβούλιο θα παρακολουθεί συστηματικά και θα προβαίνει σε εκτίμηση της κατάστασης σε εβδομαδιαία βάση και εκτάκτως, όταν χρειασθεί.

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για όλα τα παραπάνω μέτρα έλαβε υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα με την πανδημία του covid-19, τα μέτρα, τις οδηγίες και τους περιορισμούς που ισχύουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πολιτείας και ειδικότερα των υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, την εμπειρία από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ιδρύματος μεσούσης της πανδημίας,  και την επικαιροποιημένη εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Υγείας και την εκτενή συζήτηση που προηγήθηκε παρουσία μελών της επιτροπής, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή