ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μία κρύο, μία ζέστη με το φυσικό αέριο

Ένα «σκωτσέζικο ντους» ζει η Ήπειρος το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Άλλοι σχεδιασμοί ακυρώνονται, άλλοι εγκρίνονται, αλλά κανείς δεν μπορεί επίσημα και με βεβαιότητα να ξέρει αν και πότε η περιοχή θα έχει την δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, μια μορφή ενέργειας σημαντική και για την οικονομική τόνωση της περιοχής.
Η Ήπειρος -συγκεκριμένα οι έδρες των τεσσάρων νομών- περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) για την περίοδο 2020- 2024, που εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις 20 Μαΐου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Ιουλίου.
Για το δίκτυο διανομής Ηπείρου συνολικά, ο Διαχειριστής προτείνει την ανάπτυξη του δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 149 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία, αλλά μέσω σταθμών LNG και συγκεκριμένα, δύο σταθμών στα Γιάννενα και από έναν σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Οι συνολικές διανεμόμενες ποσότητες φυσικού αερίου στην πενταετία 2020-2024 ανέρχονται σε 34.083 MWh για τους οικιακούς, 33.317 MWh για τους εμπορικούς και 111.402 MWh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες.
Πιο αναλυτικά, ο Διαχειριστής έχει προτείνει την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Ηπείρου στον δήμο Ιωαννιτών, όπου προτείνεται η ανάπτυξη 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Στις νέες αυτές επεκτάσεις δικτύου προβλέπεται ότι θα συνδεθούν 1.931 οικιακοί, 203 εμπορικοί και 10 βιομηχανικοί νέοι πελάτες.
Στην δήμο της Άρτας, προτείνεται η ανάπτυξη 10 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Στις νέες αυτές επεκτάσεις δικτύου προβλέπεται ότι θα συνδεθούν 344 οικιακοί και 55 εμπορικοί νέοι πελάτες.
Στον δήμο Πρεβέζης προτείνεται η ανάπτυξη 10 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Στις νέες αυτές επεκτάσεις δικτύου προβλέπεται ότι θα συνδεθούν 344 οικιακοί και 55 εμπορικοί νέοι πελάτες.
Στον δήμο Ηγουμενίτσας, τέλος, προτείνεται η ανάπτυξη 10 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης. Στις νέες αυτές επεκτάσεις δικτύου προβλέπεται ότι θα συνδεθούν 254 οικιακοί και 44 εμπορικοί νέοι πελάτες.
Βέβαια, το πρόγραμμα Ανάπτυξης μεταθέτει τους χρόνους έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών κατά δύο χρόνια, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης 2018-2022 που είχε κατατεθεί και προφανώς, τουλάχιστον στην Ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε. Έτσι, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 για τα Γιάννενα και έναν μήνα νωρίτερα για τις υπόλοιπες πόλεις.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος για την Ήπειρο ανέρχεται σε 15,882.249 εκ. ευρώ, με τα 4,3 εκ. ευρώ περίπου να αφορούν τους σταθμούς LNG. Ενδιαφέρον είναι το κομμάτι που αφορά τον προβλεπόμενο τρόπο χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή των υποδομών διανομής, προέρχονται μεσοσταθμικά κατά 35% περίπου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των ΠΕΠ ή από το ΠΔΕ και το υπόλοιπο 65% μέσω ιδίων κεφαλαίων.
Όσον αφορά στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως επισημαίνεται, και δεδομένου ότι η ΔΕΔΑ δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των έργων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, προτίθεται για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, πέραν της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, να αναζητήσει τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους μέσω της λήψης δανείων από επενδυτικές ή εμπορικές τράπεζες.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο