ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζήτημα επιβίωσης η διοργάνωση των πανηγυριών

Σε μια ακόμη κινητοποίηση προχωρούν οι μουσικοί των Ιωαννίνων, ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα οικονομικής στήριξης, αλλά και την επανεξέταση της απόφασης για την απαγόρευση των πανηγυριών, ώστε αυτά να επιτρέπονται αλλά με τη λήψη μέτρων προστασίας.

Το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια» καλεί τους μουσικούς, μέλη του και μη, αλλά και όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται, να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 7 σήμερατο απόγευμα, με αφετηρία τον πλάτανο, στην οδό Αβέρωφ.

Η απόφαση για τη δεύτερη κινητοποίηση τους τελευταίους μήνες ελήφθη στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου να τονίζουν πως τίθεται ζήτημα επιβίωσης για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου.

«Η πανδημία είναι αδιαμφισβήτητη κατάσταση, για την οποία η κυβέρνηση είχε τον χρόνο πέντε μηνών να λάβει όλα τα ικανά μέτρα προστασίας. Μέτρα, πέρα από την προσωπική ευθύνη, προστασίας της εργασίας μας και της δημόσιας υγείας, κάτι που δεν έγινε. Και βέβαια γνωρίζουμε τις οικονομικές συνθήκες που ζούμε, αλλά και την αμέριστη στήριξη με κρατικό χρήμα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εφόσον το 99% της εργασίας μας καταργείται για όλη τη σεζόν και με κυβερνητική απόφαση καταργούνται τα πανηγύρια και συζητούνται νέα μέτρα, και εφόσον είναι επιβεβαιωμένη η δεινή οικονομική των εργαζομένων του κλάδου, ρωτάμε την κυβέρνηση πια ικανά μέτρα στήριξης θα πάρει άμεσα για τον πολιτισμό, την τέχνη, τους ανθρώπους που ζουν από αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα;», σημείωσε το μέλος της διοίκησης Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στα αιτήματα του κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Μίλτος Διαμάντης, τονίζοντας πως μόνος δρόμος για την επιβίωση των επαγγελματιών και εργαζομένων του κλάδου, είναι η κλιμάκωση της διεκδίκησης

Οι μουσικοί των Ιωαννίνων ζητούν την πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων-πανηγυριών με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ακόμη και στον χορό, 534 ευρώ για όσους έχουν από το 2019 ως σήμερα πέντε ένσημα μουσικού, εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με πέντε ένσημα για το 2019, επιδότηση όλων των ανέργων, κατάργηση δημοτικών τελών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος, σε περίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Τις κινητοποιήσεις του Σωματείου στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. «Η κυβέρνηση με το άνοιγμα του τουρισμού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτο, φροντίζει για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση.Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και ΜΕΘ, απαγορεύει τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους του πολιτισμού στην ανεργία. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη, τη συλλογική διεκδίκηση και την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική που μας καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των μουσικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Δε σταμάτησε, αλλά κηρύχθηκε άγονος

Αίτημα συνάντησης με προειδοποίηση για νέες κινητοποιήσεις

Η Κ. Πετράκη νέα πρόεδρος στο Σωματείο Μουσικών