ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με διαφοροποιήσεις τα voucher για παιδικούς και ΚΔΑΠ

Με τρεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.

Η πρώτη αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, που διαμορφώνονται με την αναλογία 70%-30% (από 80%-20%), που σημαίνει πως σε κάθε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό μπορούν να καλυφθεί μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ έως το 70% των θέσεων, με το υπόλοιπο 30% να διατίθεται σε μητέρες που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Η δεύτερη αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα θέσεων για μητέρες δημοσίους υπαλλήλους ή που δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, κάτι που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από κρατικούς πόρους, ύψους 30. εκ. ευρώ, ωστόσο ακόμη δεν έχει βγει η σχετική προκήρυξη, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Η τρίτη διαφορά είναι ότι το σύνολο της διαδικασίας θα γίνει ηλεκτρονικά, χωρίς την αποστολή φακέλου με δικαιολογητικά στην ΕΕΤΑΑ.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις επιδοτούμενες θέσεις νηπίων και παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 στο πλαίσιο της Δράσης που υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ, ξεκίνησαν σήμερα.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος απαιτείται η υποβολή μόνο της αίτησης, ενώ όλα τα άλλα δικαιολογητικά θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την ΕΕΤΑΑ, μέσω ενός διασυνδεδεμένου πληροφοριακού συστήματος.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου, σε αυτή τη φάση γίνεται η υποβολή της αίτησης χωρίς να δηλώνεται συγκεκριμένη δομή, κάτι που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για όσους λάβουν το voucher.
Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών φιλοξενήθηκαν πέρυσι 850 βρέφη και παιδιά, 650 εκ των οποίων μέσω του προγράμματος, δηλαδή με voucher, και 200 με τροφεία. Αυτό βέβαια με βάση την αναλογία 80%-20%.
«Η βούλησή μας είναι για όλες τις εργαζόμενες μητέρες να ικανοποιούνται τα αιτήματά τους. Τα έσοδα των voucher είναι σαφώς απαραίτητα. Το δ.σ. είχε λάβει απόφαση για 80-20, αλλά ήδη στην ΚΥΑ αναφέρεται ρητά η αναλογία 70-30, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ούτως ή άλλως», σημείωσε.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την Τετάρτη 5 Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός της δράσης που αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 279 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι

Ωφελούμενες της δράσης είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών ή άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία και άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.
Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να είναι εργαζόμενες (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες), ή – άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.
Επίσης, να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000 ευρώ και συγκεκριμένα τα 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά, τα 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία παιδιά, τα 33.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά, και τα 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω.
Στο συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και συνυπολογίζονται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων/μερών, καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Σχετικά άρθρα

Με σειρά προσέλευσης και φέτος οι εγγραφές με vouchers στους παιδικούς

Η «χειρότερη Δημοτική Αρχή ever»

Στόχος βανδαλισμού ο 5ος Βρεφονηπιακός Σταθμός