ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο στόχαστρο για αποφάσεις άλλων

Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων και για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που θα εντείνει το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες, ζητούν οι εφοριακοί υπάλληλοι, που προχώρησαν σε στάση εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, μετά το περιστατικό δολοφονικής επίθεσης εις βάρος συναδέλφων τους στη ΔΟΥ Κοζάνης.

Οι εφοριακοί προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί και μέχρι το τέλος του ωραρίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα θύματα, με τους εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων να συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της ΔΟΥ, όπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.
Όπως κατήγγειλαν, το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με τσεκούρι ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», μετά από δεκάδες επεισόδια και παραβατικές συμπεριφορές απέναντι σε εργαζόμενους, πολλές από τις οποίες δε βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά περιλαμβάνονται λεκτική βία, ελαφριάς μορφής βία, απειλές, μικροτραυματισμοί, αλλά και οι επιθέσεις με σπαθί και πυροβολισμούς στον Βόλο, η επίθεση στην Κοζάνη, καθώς η στυγερή δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, για την οποία ακόμα δεν έχει πέσει φως στα πραγματικά αίτια και τις συνθήκες της.
«Χωρίς δημόσια έσοδα, ένα κράτος είναι καταδικασμένο. Για τη συγκέντρωσή τους καλούμαστε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας κάτω από δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες, εκτεθειμένοι στο έλεος άλλοτε συχνά δικαίως αγανακτισμένων πολιτών και άλλοτε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε οργανωμένα και αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα. Η φορολογική πολιτική, ειδικά μετά τα μνημόνια, χωρίς έλεος απέναντι στους οικονομικά ασθενείς, μας βρίσκει αντίθετους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο επιθέσεων απέναντί μας. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα που δημιουργούνται από αλλαγές οι οποίες, αντί να λύνουν προβλήματα και να συντομεύουν τις διαδικασίες, συχνά καταλήγουν να δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στους πολίτες και να τους ταλαιπωρούν περισσότερο», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Οικονομικές Υπηρεσίες Άγγελος Νάτσικας, ο οποίος πρόσθεσε ότι μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού οι εργαζόμενοι καταντούν ο «αποδιοπομπαίος τράγος» και δέχονται επιθετικές συμπεριφορές από πολίτες που εσφαλμένως κρίνουν ότι για παν δεινό την ευθύνη την έχουν οι εργαζόμενοι.
«Ενέργειες κατά της ζωής μας επικροτούνται από πολίτες που σχολιάζουν και εκφέρουν τη γνώμη τους στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο ντροπή και αποτροπιασμός ταιριάζουν στις κατάπτυστες αναρτήσεις και τα σχόλια που εκθειάζουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Είναι επίσης τραγικό το ότι στοχοποιούμαστε από την ίδια τη διοίκηση μας. Οι δηλώσεις του ίδιου του διοικητή “ότι είμαστε τεμπέληδες” συντελούν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Αλλά και τα ΜΜΕ και άλλοι εργασιακοί κλάδοι συντελούν σε αυτή την απαξίωση. Για κάποιους οι ζωές μας είναι “φθηνές και αναλώσιμες” κι αυτό είναι κάτι που δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση σε μια ευνομούμενη πολιτεία», σημείωσε.
Το μήνυμα πως δεν είναι οι εργαζόμενοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για τις πολιτικές που υλοποιούνται και προκαλούν αγανάκτηση στους πολίτες, έστειλε στην κοινωνία ο κ. Γρίβας. «Κάνουν την δουλειά τους, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αν κάποιος έχει θυμό, αν αγανακτεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του, να στρέψει, με συντεταγμένο τρόπο και όχι με τη χρήση βίας, τον θυμό του και την αντίδρασή του σε εκείνους που εκπονούν αυτές τις πολιτικές και έχουν ονοματεπώνυμο», σημείωσε και πρόσθεσε πως γενικότερα η κοινωνία δεν πρέπει να στρέφεται κατά των δημοσίων υπαλλήλων.
Τη συμπαράστασή της στα θύματα αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων εκφράζει η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καταδικάζοντας απερίφραστα την δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Κοζάνης.
«Το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, είναι αδιαπραγμάτευτο και απαράδεκτο να διακυβεύεται στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Τις στιγμές αυτές η σκέψη όλων μας βρίσκεται στα θύματα που παλεύουν για τη ζωή τους και τις οικογένειες τους. Η σύμπνοια και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι σύμμαχος όλων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Στη Βουλή οι αποσπάσεις από τη ΔΟΥ Ιωαννίνων

Άρχισαν τα «εντέλλεσθε» και στην Εφορία

Με αγωνιστικό φρόνημα η νέα διοίκηση του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Γεωργία Χαλάτση