Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Συνεχίζονται και επεκτείνονται τα τεστ αντισωμάτων

Περισσότερα από 700 άτομα, εργαζόμενοι σε Κέντρα Υγείας, κοινωνικές δομές, αστυνομικοί και δικαστικοί υπάλληλοι, από την περιοχή των Ιωαννίνων συμμετέχουν στον έλεγχο ανοσίας, μέσα από την εξέταση αντισωμάτων, που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση μήνα περίπου.

Στα Γιάννενα, η αιμοληψία για την εξέταση δειγμάτων διενεργείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΙΚΑ). Το πρώτο ανέλαβε να ελέγξει το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ το δεύτερο τους εργαζόμενους σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού, αλλά και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Υγείας, που σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησε τη διεξαγωγή του τεστ αντισωμάτων στις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου.

Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας που μπορεί να ήρθαν σε επαφή με πιθανό κρούσμα του ιού, το τεστ αντισωμάτων μπορεί να γίνει, σε εθελοντική βάση, και από όλο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που υπηρετεί σε δομές υγείας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Επίσης, το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, εκτός από το υγειονομικό προσωπικό, συνέχισε τον έλεγχο, κατόπιν εντολής της 6ης ΥΠΕ, και σε άλλες στοχευμένες ομάδες, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Κ.Υ. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Φώτος.Έτσι, στο τεστ αντισωμάτων εντάχθηκε το προσωπικό του ΕΚΑΒ, του ΟΚΠΑΠΑ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των ΚΕΠΑ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Δικαστικό μεγάρου.

«Εφόσον ολοκληρωθεί, μετά από εντολές της διοίκησης, θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες ώστε να μπορούν οι επιδημιολόγοι να αξιολογήσουν την ύπαρξη ανοσίας στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στον υγειονομικό πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Φώτος.

Μόνο από το Κ.Υ. έχουν ληφθεί περί τα 700 δείγματα, ενώ πολύ περισσότερα αναμένεται να είναι τα δείγματα από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων της Ηπείρου, με τον κ. Φώτο να τονίζει ότι διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο και η αρχή της εμπιστευτικότητας.«Μόνο κάθε εξεταζόμενος έχει δικαίωμα να λάβει γνώση του αποτελέσματός του. Στα συνολικά αποτελέσματα που θα γίνουν γνωστά στο υπουργείο, θα γίνει η επεξεργασία και τυχόν ανακοινώσεις από τους επιδημιολόγους. Εγώ να φανταστείτε δεν έχω εικόνα για τα αποτελέσματα στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας», ανέφερε.

Με αφορμή και τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Φώτος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά ούτε πανικός.«Ο ιός είναι εδώ, δεν είναι μύθος, να μην εφησυχάζουμε και να τηρούμε ό,τι τηρούσαμε μέχρι τώρα. Η Ήπειρος, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που ανακοινώνει η περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα, είναι καλά υγειονομικά. Τα νέα δεδομένα τα βλέπουμε.Όλοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να τηρούμε τα μέτρα, μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως υπάρχουν και φαινόμενα που δε συνάδουν με την κατάσταση αλλά ούτε με τον πολιτισμό μας. «Καθημερινά, έξω από τους χώρους του Κέντρου Υγείας βρίσκουμε πεταμένες μάσκες. Υγειονομικά αυτό είναι βόμβα, πολιτισμικά μας θίγει», τόνισε ο κ. Φώτος και έκανε έκκληση σε όλους να απορρίπτουν τις μάσκες σε σακούλες και στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων.

Σχετικά άρθρα

Προστέθηκαν καθήκοντα, αποδυναμώθηκε σε προσωπικό

Γεωργία Χαλάτση

Ταλαιπωρία για τους πολίτες, κίνδυνος για τα νοσοκομεία

Γεωργία Χαλάτση

Υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρο ζητούν στην Κόνιτσα

Ηπειρωτικός Αγών