ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μέτωπο περιβαλλοντικής διεκδίκησης ζήτησε ο Μιχ. Πλιάκος

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι εξορύξεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) με προστασία των οικοσυστημάτων, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου Ζίτσας σε μια αειφόρο κατεύθυνση, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας του νέου κόμματος των «Πρασίνων», με επικεφαλής τον πρώην Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο στο δημαρχείο στην Ελεούσα, το πρωί της Πέμπτης.

Ο δήμαρχος, στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των αντιδημάρχων Φώτη Ράρρα και Κατερίνας Μπαλάφα, ενημέρωσε τα στελέχη των «Πρασίνων» για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο δήμος Ζίτσας στη ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων υπογράμμισε πως ο   δήμος Ζίτσας είναι ο πρώτος που έχει καταθέσει πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου», και παράλληλα έχει έτοιμο για λειτουργία το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.). Να σημειωθεί πως ο Σ.Μ.Α. του δήμου Ζίτσας είναι ο  μοναδικός στην Ήπειρο που έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά εδώ και ένα 8μηνο.

Ο δήμος ζητά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από το υπουργείο όσο και από την περιφέρεια Ηπείρου, που ήταν και ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής των Σ.Μ.Α. στην Ήπειρο, να του δοθεί για ένα χρόνο η πιλοτική λειτουργία με τη δέσμευση να αναλάβει και το κόστος διαχείρισης του, «προστατεύοντας έτσι τις τσέπες των δημοτών του, πέρα από τα περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέου βιολογικού εργοστασίου στα όρια του δήμου και ζήτησε από τον κ. Τρεμόπουλο εφόσον ενστερνίζεται «τον κοινό τόπο που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των παραγωγών του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας καθώς και την προστασία της κορωνίδας όλων που είναι ο ποταμός Καλαμάς, με τη δυναμική που έχει αναπτύξει στα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Ε.Ε. να συστρατευθεί στη δημιουργία μετώπου διεκδίκησης και επίτευξης των παραπάνω στόχων».

Για την Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο δήμαρχος Ζίτσας κατέθεσε την εμπειρία του δήμου τόσο από τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών, όσο και από τη λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στον Κασιδιάρη, ζητώντας τη συνδρομή του προκειμένου να επιτευχθεί το πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής για αύξηση του ποσοστού των ανταποδοτικών για τους δημότες και τους Ο.Τ.Α..

Από την πλευρά του ο κ. Τρεμόπουλος και τα στελέχη των «Πρασίνων» αναφέρθηκαν στην εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Εκστρατεία ενημέρωσης και επαφών τόσο με φορείς, όσο και με πολίτες εστιάζοντας στον αγώνα  ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια περιοχή, που όπως  υπογράμμισαν «έχει κρατήσει μεγάλο μέρος του φυσικού της περιβάλλοντος αλώβητο και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο για το στάδιο των ερευνών που έγιναν στα όρια του δήμου Ζίτσας. «Ως δημοτική αρχή είπαμε ένα μεγάλο “ναι” στις έρευνες και λέμε ένα μεγάλο “όχι” στις εξορύξεις, υπό τις παρούσες συνθήκες», ξεκαθάρισε ο κ. Πλιάκος.

Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές του δήμου Ζίτσας, με στόχο την εξασφάλιση των αειφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων και την παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους.

Σχετικά άρθρα

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση

Επαναφορά της πρότασης για μέτρα στήριξης των καφενείων