ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέου τύπου δομές στα σχέδια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

Μεταξύ του ευκταίου και του εφικτού καλείται να ισορροπήσει η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς τα σχέδια δεν είναι πάντα εύκολο να μετουσιωθούν σε πράξη.

Μετά τους πρώτους μήνες που αξιοποιήθηκαν για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών, αλλά και την περίοδο των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, η διοίκηση έχει αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών, οι οποίες είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε χρησιμοποιούνται μερικώς.
Κοινή παραδοχή των μελών της διοίκησης είναι ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε ως σήμερα για τα κέντρα παιδικής μέριμνας, η λειτουργία τους ως οικοτροφεία δηλαδή, είναι πλέον παρωχημένο. Άλλωστε, για διάφορους λόγους, που σε ένα βαθμό έχουν να κάνουν ακόμη και με την ανάγκη τήρησης τυπολατρικών διαδικασιών, τα περισσότερα παιδιά καταλήγουν σε μη κρατικές δομές, όπως είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού», η «Κιβωτός του Κόσμου» και το «Άνθος» της Μονής Ντουραχάνης.
Στόχος είναι αυτό να αλλάξει και να δημιουργηθούν στην ουσία νέου τύπου δομές, οι οποίες θα απαντούν στις ανάγκες της εποχής. Για να γίνει, βέβαια, αυτό χρειάζονται πολλά: σχέδιο, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, επιστημονικό προσωπικό και συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το σχέδιο υπάρχει και η πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσολάκη έχει μοιραστεί τις σκέψεις της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία της έδωσε το πράσινο φως να το αναπτύξει. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, για πολλούς λόγους.
Το σχέδιο της κ. Τσολάκη περιλαμβάνει την εκ νέου λειτουργία των δομών σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα, με έναν εμπλουτισμένο ρόλο σε σχέση με τη λειτουργία τους στο παρελθόν. Στόχος είναι η δομή της Κόνιτσας να αξιοποιηθεί για τη φιλοξενία παιδιών λίγο πριν την ενηλικίωσή τους, όχι όμως προσφέροντας απλή στέγαση, αλλά και εκπαίδευση στα εργαστήρια, τα οποία διαθέτει το κτίριο. Κάτι σαν μεταγυμνασιακό ΙΕΚ, όπως το περιγράφουν οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.
Το σχέδιο υλοποίησης των νέων προνοιακών δράσεων στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Κόνιτσας» παρουσίασαν η πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Η. Μαρία Τσολάκη και ο διευθυντής της Μονάδας Προστασίας Ανδρέας Τέφος στον δήμαρχο της ακριτικής κωμόπολης Νικόλαο Εξάρχου. Μεταξύ άλλων, αίτημα του δημάρχου, που βρήκε σύμφωνη και την πρόεδρο, ήταν να δοθεί προτεραιότητα στους έχοντες εντοπιότητα ανέργους του δήμου και να στηριχτεί η τοπική αγορά σε οποιαδήποτε μελλοντική αξιοποίηση της εν λόγω δομής.
Αντίστοιχα είναι τα σχέδια και για τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού στην Πωγωνιανή, στην οποία πρόκειται τα επόμενα χρόνια να φιλοξενούνται παιδιά μικρότερης ηλικίας, κάτι που αποτελεί επιθυμία και της τοπικής κοινωνίας. Μία σκέψη είναι να λειτουργήσει η δομή αυτή ως χώρος προετοιμασίας παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία ή ακόμη και ως «προθάλαμος» για την επιστροφή παιδιών στο οικογενειακό ή συγγενικό τους περιβάλλον, αν η φιλοξενία τους στο ίδρυμα έχει κάποια πιο προσωρινά χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν προσφυγόπουλα

Όλα αυτά τα σχέδια, ωστόσο, θα ενεργοποιηθούν μετά από έναν χρόνο, καθώς στο μεταξύ δρομολογείται η στέγαση προσφυγόπουλων τόσο στην Κόνιτσα όσο και στην Πωγωνιανή. Με δεδομένο ότι έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από την προηγούμενη διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Η. με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αυτή την περίοδο υπάρχουν συζητήσεις με Αστικές Μη Κερδοκοπικές Εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων, μετά την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων.
Αν και η προοπτική αυτή δεν ήταν στη λογική της νέας διοίκησης, αντιμετωπίζει το όλο θέμα ως ευκαιρία, καθώς ειδικά για την Πωγωνιανή μπορεί να προκύψει και μια «κληρονομιά» κάποιων εγκαταστάσεων, που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά την Κόνιτσα, το κτίριο είναι έτοιμο να υποδεχθεί 40 ΑΣΥΝΌΔΕΥΤΑ προσφυγόπουλα –άλλα τόσα θα πάνε στην Πωγωνιανή. Θεωρητικά, μπορεί το σχέδιο του Κ.Κ.Π.Π.Η. για ένα «μεταγυμνασιακό ΙΕΚ» να τρέξει παράλληλα, καθώς το κτίριο των 3.500 τ.μ. έχει διχοτομηθεί και μόνο κατά το ήμισυ έχει παραχωρηθεί στον ΔΟΜ.
Το πιο πιθανό, πάντως, είναι πως τα σχέδια τόσο για την Κόνιτσα όσο και για την Πωγωνιανή θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον ΔΟΜ, με τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων να έχει χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Αλλάζει και η Μονάδα Παιδιού Ιωαννίνων

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται και ως προς τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, γνωστή και ως Κέντρο Θηλέων, που σήμερα φιλοξενεί ελάχιστα κορίτσια.
Στις σκέψεις της διοίκησης είναι να λειτουργήσει ως ένα κέντρο προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας βραχύχρονη φιλοξενία ανηλίκων που χρήζουν άμεσης φροντίδας.
Στη μονάδα αυτή δε θα φιλοξενούνται παιδιά που είναι χωρίς γονείς ή απομακρύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον με εισαγγελική εντολή, αλλά παιδιά που μπορεί να είναι σε μονογονεϊκές οικογένειες και δεν υπάρχει η δυνατότητα στήριξής τους, ή παρουσιάζεται κάποια άλλη ανάγκη που επιβάλλει τη βραχύχρονη φιλοξενία τους.

Σχετικά άρθρα

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων

Ελλειμματικό το πλαίσιο παιδικής προστασίας