ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια «πληρωμένη» απάντηση στους… ανώνυμους καλλιτέχνες

Μια εφ’ όλης της ύλης απάντησης, σε σχέση με τις καταγγελίες και τα επικριτικά σχόλια σε βάρος του και σε βάρος της διοίκησης του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Ιωαννίνων για την επιλογή της, δίνει ο Λευτέρης Πλασκοβίτης, που υπογράφει την παραγωγή του «Καλιφόρνια Ντρίμιν», με την οποία θα περιοδεύσει το ΔΗΠΕΘΕ το καλοκαίρι.

Αρχικά, ο κ. Πλασκοβίτης δηλώνει ότι δεν είναι «παραγωγός εξ Αθηνών» που ήρθε στα Γιάννενα για να σηκώσει το ταμείο του ΔΗΠΕΘΙ και να φύγει. «Είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτης και όποτε μου περισσεύουν λεφτά, τα βάζω πάλι στο θέατρο και κάνω δικές μου παραγωγές. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα και από το 1985 που ασχολούμαι με το θέατρο, περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα και μόνο τρεις περίπου μήνες το χρόνο είμαι στην Αθήνα. Στα Γιάννενα, τα τελευταία 25 χρόνια, έρχομαι με δικές μου παραγωγές ή με θέατρα που κατά καιρούς έχω συνεργαστεί (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης κ.ά) τρείς και τέσσερις φορές το χρόνο και γνωρίζω πολύ καλά τη συμβαίνει στην πόλη, καθώς και την ιστορία του ΔΗΠΕΘΙ», αναφέρει ως προς την πρώτη «κατηγορία» που του αποδόθηκε.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέρος της συνεργασίας, δηλώνει ότι δε θα εισπράξει ο ίδιος 218.000 ευρώ, όπως αναγράφεται στο κείμενο της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Ιωαννίνων, αλλά η αμοιβή του για τη σκηνοθεσία και την οργάνωση της παραγωγής του έργου «Καλιφόρνια Ντρίμιν» και για τρεις μήνες απασχόληση ανέρχεται σε 4.500 ευρώ. «Όλα άλλα χρήματα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, είναι αμοιβές και εκτός έδρας ηθοποιών και τεχνικών της παράστασης, αμοιβές συντελεστών, ΕΦΚΑ, σκηνικά, κοστούμια, τυπογραφεία και άλλα έξοδα που απαιτούνται για την παρουσίαση μιας επαγγελματικής παράστασης», σημειώνει.
Διευκρινίσεις δίνει και ως προς τη δεύτερη πρότασή του –από τις έξι που υπέβαλε- που εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΙ, κάνοντας γνωστό ότι το έργο «Ηλέκτρα – Ορέστης» δε θα πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί δεν προέκυψαν οι προϋποθέσεις για οικονομική ενίσχυση από την περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Πολιτισμού, με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση από το ΚΑΣ της Επιδαύρου και του Ηρωδείου. Συνεπώς, η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων εξαντλείται στο «Καλιφόρνια Ντρίμιν», με προϋπολογισμό 81.402,04 ευρώ.
Ο κ. Πλασκοβίτης απορρίπτει και την κατηγορία περί ερασιτεχνών ηθοποιών και συνεργατών, αναφέροντας ότι όλοι στην παράσταση είναι επαγγελματίες και έχουν περάσει με άριστα και στις εξετάσεις των σχολών που φοίτησαν και στις «εξετάσεις» του κοινού που είδαν τις παραστάσεις που έπαιζαν. «Αν κάποιοι (με κριτήρια του περασμένου αιώνα), ως αστυνόμοι θεάτρου, θέλουν να κάνουν άλλους “διαχωρισμούς”, είναι πρόβλημα δικό τους και όχι δικό μας», αναφέρει.
Απορρίπτει, επίσης, το ότι το «Καλιφόρνια Ντρίμιν» είναι η πιο ακριβή παραγωγή πού έχει παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΙ. «Αυτοί που τα γράφουν ή δε γνωρίζουν ή και δω σκοπίμως αποκρύπτουν ότι ο προϋπολογισμός, σε σχέση με προηγούμενες παραγωγές, έχει και έξοδα εκτός έδρας ηθοποιών και τεχνικών, διότι η παράσταση θα παρουσιαστεί, εκτός από την περιφέρεια Ηπείρου, και σε επιλεγμένα φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, πού μας έχουν προσκαλέσει και θα πληρώσουν τις παραστάσεις», σημειώνει.
Για «φινάλε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αφήνει το «αίτημα» να δουλεύουν μόνο Γιαννιώτες στο ΔΗΠΕΘΙ, λέγοντας ότι τον θλίβει πολύ ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. «Αυτό, κατά τη γνώμη τους, να ισχύει μόνο για καλλιτέχνες ή να επεκταθεί και στους δημοσίους υπαλλήλους, στους επιχειρηματίες, στους φοιτητές, στους αλλοδαπούς κλπ, που δουλεύουν, επιχειρούν, σπουδάζουν ή διαμένουν στα Γιάννενα; Και εάν απαιτούν τοπικά κριτήρια μόνο για καλλιτέχνες, αυτό να ισχύει και για το Εθνικό (μόνο Αθηναίοι), το ΚΘΒΕ (μόνο Θεσσαλονικείς), για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, και για τα σίριαλ που γυρίζονται στην Αθήνα; Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις είναι πολύ “επικίνδυνες” και ταυτόχρονα πολύ θλιβερό να εκφέρονται από ανθρώπους του πολιτισμού», σημειώνει, καταλήγοντας ότι ενημερώθηκε ότι σε όλες τις φετινές καλοκαιρινές δράσεις του ΔΗΠΕΘΙ θα απασχοληθούν και θα πληρωθούν περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων μόνο επτά είναι μη Γιαννιώτες.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο