ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Για φέτος βρέθηκε η λύση, για του χρόνου… βλέπουμε

Με μια μετάθεση του πραγματικού προβλήματος, δηλαδή της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής ανεξαρτήτως απόστασης από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, λύθηκε επί του παρόντος η διαφωνία του δήμου Ιωαννιτών –κυρίως- με τη διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ουσιαστικά, ο δήμος Ιωαννιτών προϋπολογίζεται ότι θα καταβάλλει περίπου 600.000 ευρώ λιγότερα, σε σχέση με αυτά που αρχικά είχαν εκτιμηθεί, μια μείωση όμως που δεν προέρχεται από τον διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης, αλλά από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του για το 2020, όπως εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια σύνταξης του. Με δεδομένο αυτό, υπήρξε συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με τη διοίκηση του Φορέα ώστε να μειωθεί όσο είναι το δυνατόν το κόστος, κάτι που θα ισχύει, όπως έγινε κατανοητό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μόνο για το 2020. Για το 2021, η διαφορετική προσέγγιση της τιμολογιακής πολιτικής παραμένει, οπότε θα φανεί στις αρχές του επόμενου έτους το αν θα υπάρξουν αλλαγές.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών, όπου συζητήθηκε το θέμα, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής αλλά και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της συνεργασίας ως προς τη μείωση του κόστους λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ που οδηγεί και στη μείωση του κόστους διαχείρισης για την πόλη των Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως θα ανέρχεται σε 58,72 ευρώ ανά τόνο. Στη μείωση αυτή συνετέλεσε ακόμη και η «ενσωμάτωση» του οφέλους που προκύπτει από την ανακύκλωση. «Σταθερή επιδίωξή μας είναι οι συμπολίτες να πληρώσουν πραγματικά αυτά που τους αναλογούν», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, από την πλευρά του, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε τον Φεβρουάριο, αποτελούσε εκτίμηση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, αλλά και τα έργα και τις παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν.
Για παράδειγμα, στον προϋπολογισμό είχε εκτιμηθεί η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης για έξι μήνες, ενώ στην πραγματικότητα θα λειτουργήσουν –εφόσον ολοκληρωθούν– για τρεις μήνες. Με βάση αυτά, ο δήμος Ιωαννιτών, αντί να καταβάλλει 1,7 εκ. ευρώ, θα καταβάλλει περί το 1,1 εκ. ευρώ για το 2020, μία μείωση που αναλογικά θα σημειωθεί και στους άλλους δήμους για τη φετινή χρονιά. Εξάλλου και ο κ. Καλαντζής σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαφορετικής ερμηνείας του τρόπου υπολογισμού.
Το γεγονός αυτό πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ειδικά από τον Θωμά Μπέγκα, που είναι και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, αλλά και την Τ. Καλογιάννη που ήταν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κατά την σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων.
«Απολογιστικά όλοι οι δήμοι θα πληρώσουν λιγότερο, πιστεύω ακόμη λιγότερο από αυτό που σήμερα εκτιμά ο δήμος Ιωαννιτών, οπότε να μη δημιουργούνται ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχει διαφορετική ερμηνεία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Η κ. Καλογιάννη από την πλευρά της έκανε λόγω για «έκθεση» των αρμόδιων αντιδημάρχων που εισηγήθηκαν το θέμα, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος με αυτόν που ψηφίστηκε τον Μάρτιο. «Καμία πρόταση δεν υπάρχει. Απλά παρακάλεσαν τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης του Φορέα, που ούτως ή άλλως θα γινόταν για το 2020», σημείωσε και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση των πολιτών.
«Τι να συζητήσουμε, έχουμε δύο εισηγήσεις που δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η μία εισήγηση μιλάει για φέτος, η άλλη για βάθος χρόνου», σημείωσε ο Λάζαρος Νάτσης.

«Άναψε τα αίματα» ο Μ. Πλιάκος

Την εκπεφρασμένη διαφωνία του με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ επανέλαβε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σημειώνοντας πως το κόστος που προβλέπεται, είναι μεγάλο ούτως ή άλλως.
«Λες και δε λέγαμε τότε ότι δεν προλαβαίνει τα προσλάβει 18 άτομα ή ότι δε θα λειτουργήσουν οι ΣΜΑ;», τόνισε χαρακτηριστικά και απευθύνθηκε στον κ. Μπέγκα, λέγοντας: «Θέλετε πρόταση σύμφωνη με τη νομοθεσία κ. αντιπρόεδρε; Πείτε μου εσείς ποια νομοθεσία προβλέπει ενιαία τιμολογιακή πολιτική; Δέκα δήμοι ψήφισαν θετικά στην Ήπειρο, αλλά κανένας δε λέει ότι και οι δέκα δεν ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων».
Επιπλέον, ο κ. Πλιάκος κάλεσε τον Φορέα να κάνει μελέτη κόστους οφέλους με τιμολογιακή πολιτική ανά δήμο και να την παρουσιάσει. «Αν συμφωνήσουμε να γίνουμε επιχορηγητές καλώς, αλλά όχι έτσι θολά και συγκαλυμμένα. Να πριμοδοτήσουμε δηλαδή ποιους; Αυτούς που δεν κάνουν ανακύκλωση; Στο αύριο να πάμε με δίκαιους όρους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

6,6 εκατ. ευρώ για μονάδες κομποστοποίησης σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία

Ηπειρωτικός Αγών

Συνεχίζεται το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: «Οι εκφράσεις αυτές δεν συνάδουν με αιρετό»