ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ακόμη υπό μελέτη τα επιπλέον μέτρα στήριξης

Με την κριτική της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε την «ευελιξία» που της παρείχε ο νομοθέτης λόγω κορωνοϊού, αλλά και για το πώς αντιμετώπισε η ίδια την υγειονομική κρίση, βρέθηκε αντιμέτωπη η δημοτική αρχή στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κεκλεισμένων των θυρών, με τα θέματα προ ημερησίας διάταξης να τραβούν σε μάκρος, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα συζήτησης στις προηγούμενες διά περιφοράς συνεδριάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας επικέντρωσε στις αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων του δήμου με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι «τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου άφησαν τα σημάδια τους κι έστησαν στο απόσπασμα τη δημοκρατία», ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χλιαρή αντίδραση και των κομμάτων και της ΚΕΔΕ. «Η δημοκρατική ανταλλαγή απόψεων κατέπεσε σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μετατράπηκε σε δημοκρατία του “ναι” ή του “όχι”, χωρίς αντιπαραβολή προτάσεων. Η δημοτική αρχή διαφήμισε τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη αλλά έμεινε εκεί, την ώρα που στους περισσότερους δήμους η τηλεδιάσκεψη σε όλα τα συλλογικά όργανα λειτούργησε έγκαιρα, ενώ και οι δια ζώσης συνεδριάσεις, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, έχουν ξεκινήσει προ πολλού», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Ακόμη, έκανε κριτική σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας τη δημοτική αρχή απούσα. «Στο διάστημα που βάλατε κι εσείς τη δημοκρατία σε καραντίνα, δεν κάνατε τίποτα άλλο πέραν της εφαρμογής των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για να ενισχύσετε τους συμπολίτες μας. Ακόμα και τώρα η δημοτική αρχή είναι απούσα, χωρίς οργανωμένο σχέδιο ενημέρωσης των πολιτών, την ίδια στιγμή που δεν προσπάθησε να συνεργαστεί και με άλλους φορείς της περιοχής όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιατρική Σχολή του, προκειμένου να δράσει πιο πολύπλευρα και αποτελεσματικά, να συστήσει ένα όργανο», σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας. Στη συνέχεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως αντί να εκμεταλλευτεί τον εγκλεισμό των πολιτών και την απουσία κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους της πόλης προκείμενου να βελτιώσει την καθημερινότητα του δήμου, «κατόρθωσε να την κάνει χειρότερη», ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, αναφέρθηκαν στην πρόταση μέτρων στήριξης που είχαν καταθέσει στις αρχές Απριλίου.
Κριτική για τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας άσκησαν επίσης οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη και της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας» άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και σημείωσε ότι «αυτοί που σήμερα φωνασκούν, είναι οι ίδιοι που δεν επέτρεψαν να αντιμετωπίσει η πόλη τα προβλήματα της καθημερινότητας», ενώ καυτηρίασε τη στάση των παρατάξεων και στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε σε θέματα της ΔΕΥΑΙ, κάνοντας γνωστό ότι σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική θα αντικατασταθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στο δίκτυο, θα καθαριστεί το σύνολο των 70 δεξαμενών, ενώ για την αντιμετωπίση της κατάστασης στο βιολογικό θα γίνει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.
Απαντώντας στα αιτήματα για επιπλέον μέτρα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, τόνισε ότι μελετώνται νέα μέτρα στο πλαίσιο και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο δήμος θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση πόρους ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών στα έσοδά του. «Η δημοτική αρχή εξήντλησε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του, κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι η δημοτική αρχή στο διάστημα της πανδημίας ήταν πανταχού παρούσα, παρότι ο δήμος λειτουργούσε με το 40% του προσωπικού. «Δημιουργήσαμε ένα σχήμα για άμεση παρέμβαση και βοήθεια. Δεν υπήρξε ούτε ένας πολίτης που ζήτησε βοήθεια και δεν ανταποκριθήκαμε. Η Πολιτική Προστασία ήταν σε καθημερινή δράση, χορηγώντας όλα τα απαραίτητα υλικά. Το ότι στάθηκε η πόλη όρθια συνέβαλε και ο δήμος. Κι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω στο καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε. Παράλληλα, ανέφερε ότι προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την ωρίμανση μελετών και την υποβολή προτάσεων. «Στα μέσα Μαρτίου ψηφιακά ήμασταν στο μηδέν. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε όλα τα όργανα του δήμου με τηλεδιασκέψεις. Δεν έγινε το δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, γιατί είναι πολύ δύσκολος ο συντονισμός 50 περίπου ανθρώπων», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Κάνουμε χρήση του νομοθετικού πλαισίου και κατηγορούμαστε. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πεποίθησή μου είναι ότι η απλή αναλογική είναι αδιέξοδη έτσι όπως λειτούργησε. Και οδηγεί σε προβλήματα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης».
Απαντώντας στις αιτιάσεις για αναθέσεις την περίοδο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι έγιναν σύμφωνα με όλες τις νομοθετικές διατάξεις για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα, όπως το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων, η προμήθεια αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις.
Αναφερόμενος στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου, είπε ότι κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα ειδικά μετά την καραντίνα, όπου η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη. «Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δεν βοήθησε. Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όμως το παραλίμνιο θεωρώ ότι δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», τόνισε ο δήμαρχος. Ακόμη έκανε γνωστό ότι θα γίνει και στα Γιάννενα επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», για το οποίο ήδη ο δήμος ετοιμάζει προτάσεις προς ένταξη.

Εντός Ιουλίου συζήτηση για τον οδοφωτισμό

Κοινό αίτημα για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί αι να ληφθεί απόφαση επί των μελετών ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση ζητά τη συνεδρίαση αυτή εντός του Ιουλίου, κάτι που θα γίνει όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου, όπως εξάλλου προβλέπεται από τον νόμο. Το έγγραφο για συζήτηση του θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης υπογράφεται από 24 δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.