ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα πολλά Πάρκα οδηγούν σε αλληλοεπικαλύψεις

Αντιστάσεις φαίνεται πως συναντά η πρόθεση της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» σε έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κατσικά, δίπλα από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Οι αντιδράσεις αυτές εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος, που αφορούσε ουσιαστικά την αναγνώριση της σκοπιμότητας, προκειμένου να υποβληθεί και επίσημα το αίτημα παραχώρησης της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Γεωργικού Σταθμού Έρευνας στο υπουργείο.
Η διαφωνία υπάρχει ως προς την πρόβλεψη δημιουργίας Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Ζώων με έμφαση στις ελληνικές φυλές και στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας και ιπποειδών, καθώς ανάλογο Κέντρο προβλέπεται και στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα, που έχει προκύψει από τον νέο χάρτη ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα γίνει ουσιαστικά βήματα για τη συγκρότηση και λειτουργία του. Στον αντίποδα, θετική σχεδόν σε απόλυτο βαθμό είναι η θέση ως προς την εγκατάσταση στον χώρο Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και τη δημιουργία Αγοράς Παραγωγών επιχώριων προϊόντων.
Η διαφωνία ως προς το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Ζώων εκδηλώθηκε από την πλευρά της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», με τον εισηγητή της Δημήτρη Τρομπούκη να υποστηρίζει πως στην ουσία πάμε να κάνουμε δυο ίδια πράγματα σε κοντινές περιοχές, με αποτέλεσμα να χάνεται η έννοια της καινοτομίας. Ο κ. Τρομπούκης ανέφερε πως η αξιοποίηση του Κέντρου στον Κατσικά θα είναι περιορισμένη, ενώ στην Άρτα μπορεί να υποστηριχθεί από το τμήμα Γεωπονίας του πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει και ιδιόκτητη έκταση στους Κωστακιούς. «Όταν κάνουν το ίδιο πράγμα, θα αποδυναμωθούν και τα δύο. Αν γίνουν και τα δύο…, γιατί, αν γίνει το ένα, θεωρώ ότι δε θα γίνει το άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε να κατατεθεί και η γνώμη του πανεπιστημίου.
Τη θέση ότι το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας» δεν έχει καμία σχέση με το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξήγησε ότι το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Ζώων θα αφορά μόνο συγκεκριμένη αυτόχθονη φυλή, τα μπούτσκα (καλαρρύτικα) πρόβατα, και με όλα τα άλλα θα ασχοληθεί το Κέντρο της Άρτας.
Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου, το οποίο το χειρίζεται αποκλειστικά το πανεπιστήμιο. «Θα ήθελα αυτοί που το ψήφισαν, να αρχίσουν να το υλοποιούν. Αλλά δεν μπήκε ένα ευρώ. Τι ιδρύσατε στην Άρτα; Ένα ΦΕΚ. Κι εγώ ίδρυσα ανώγια και κατώγια με ένα ΦΕΚ», ανέφερε, σε μια τοποθέτησή του και με πολιτική ανάγνωση, ζητώντας να μη δημιουργείται μια αντιπαλότητα Ιωαννίνων- Άρτας.
Για δύο διαφορετικά πράγματα έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, λέγοντας ότι το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας» αφορά εφαρμοσμένη έρευνα και το Αγροδιατροφικό Πάρκο καινοτομία και έρευνα. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, πως αν και το δεύτερο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πανεπιστημίου, θα υπάρχει στήριξη στη σύσταση του.
Ενισχυτικά στον κ. Καχριμάνη ήρθε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλων» Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος, κάνοντας χρήση και της ιδιότητάς του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρύτανης εξέφρασε σε συναντήσεις την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφορετικού Ινστιτούτου.
Αν και ο κ. Τρομπούκης επέμεινε στις ενστάσεις τους, λέγοντας ότι οι μελέτες μιλούν ακριβώς για το ίδιο αντικείμενο και δεν μπορούν αυτά να διαχωριστούν, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας είπε ναι στη δημιουργία του «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» στον Κατσικά, με αντικείμενο όμως αποκλειστικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, και όχι σε ότι αντιστρατεύεται το Αγροδιατροφικό Πάρκο της Άρτας. Και συμπλήρωσε πως εάν προκύψει μετά από μελέτη ότι υπάρχει ανάγκη για εφαρμοσμένη έρευνα στη συγκεκριμένη φυλή προβάτων, τότε να λειτουργήσει ως παράρτημα του Πάρκου της Άρτας. «Αν και τότε θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία πρώτα να γίνεται το παράρτημα», σχολίασε, ενώ τοποθετήθηκε και σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν για τοπικιστικές διαφορές, λέγοντας ότι «τις τοπικές ανασφάλειες τις ενισχύουν οι πρωτοβουλίες που ενδεχομένως ακυρώσουν το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο».

Έμμεση απάντηση για την πατρότητα του εγχειρήματος

Ο κ. Καχριμάνης θέλησε να απαντήσει εμμέσως και στα όσα τόνισε μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος για κλοπή της πρότασής του για Κτηνοτροφικό Πάρκο, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του «Γέφυρα στο Μέλλον», αν και ο κ. Ριζόπουλος δε συμμετείχε στην εξέλιξη της διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίασης, έχοντας ωστόσο ψηφίσει θετικά στο θέμα στην αρχή της.
Όπως σημείωσε στην αρχική εισήγησή του, η διεκδίκηση της έκτασης έχει ξεκινήσει από το 2011, συνεχίστηκε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνεχίζεται σήμερα, ενώ αρκετά χρόνια μετρά και η επεξεργασία της πρότασης για τον τρόπο αξιοποίησης. «Αν δεν περιέλθει η έκταση σε μας, σίγουρα θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ», ανέφερε και έκανε γνωστό πως υπάρχει συνεννόηση με ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για το «τι θα κρατήσουν αυτοί και τι θα πάρουμε εμείς».
Υπέρ της υποβολής αιτήματος για παραχώρηση της έκτασης τάχθηκε η παράταξη «Ήπειρος Όλον», ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής στην Ήπειρο» Κώστας Αναγνώστου και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, με τον Δ. Δημητρίου να σημειώνει, ωστόσο, ότι λείπει το business plan και το σχέδιο οργάνωσης του Πάρκου, και θα ήθελε
να ακούσει σε επόμενο στάδιο πώς μπορεί να στηθεί αυτό το Ινστιτούτο και πώς θα βοηθήσει τους παραγωγούς.
«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισαν την οικονομοτεχνική μελέτη οι επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας και «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, οι ποίοι καταψήφισαν, όπως και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος, ο οποίος διερωτήθηκε και ποιο είναι το κατεπείγον που οδήγησε στο να έρθει το θέμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

Στο Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος

Η Αρχιτεκτονική αναλαμβάνει τη μελέτη για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας

Απέκτησε έκταση το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας»

Αποστόλης Τζελέτας