ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν ήταν και τόσο… ώριμο το «Κέντρο για το Παιδί»

Με έμμεσες βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής συνδύασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τις δηλώσεις του για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του «Κέντρου για το Παιδί» στους χώρους του πρώην Ασύλου Ανιάτων.

Ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε «οδυνηρή έκπληξη» για τη δημοτική αρχή την ωριμότητα των μελετών, λέγοντας ότι ήταν «απελπιστικά χαμηλή» και έπρεπε να υπάρξει επιτάχυνση, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να είναι δυνατή σήμερα η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
«Δεν ήταν μόνο ότι καρκινοβατούσαν οι μελέτες, αλλά υπήρχε και ένα κουβάρι προγραμματικών συμβάσεων, τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς συμμετέχοντες, που δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα» τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία ισχύουσα σύμβαση προέβλεπε πως ως το τέλος του 2020 έπρεπε να έχει παραδοθεί το έργο, διαφορετικά θα επέστρεφε η έκταση στον ιδιοκτήτη.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και έκανε ειδική μνεία στην άριστη συνεργασία του δήμου με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Σταμάτη για την απεμπλοκή της υπόθεσης και την υπογραφή νέας προγραμματικής. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε, επίσης, την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη , σημειώνοντας πως με τη συμβολή της η διαδικασία ολοκληρώθηκε και παράλληλα άνοιξε μια νέα σελίδα συνεργασίας.
Αναφερόμενος γενικότερα στο έργο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που ήταν ανάγκη της πόλης εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, καθώς μέσω αυτού θα αξιοποιηθούν οι εγκαταλειμμένες σήμερα εγκαταστάσεις του Ασύλου. «Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο δήμος είναι μέσα στις προθεσμίες για την υποβολή ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και ελπίζουμε σύντομα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης», κατέληξε ο δήμαρχος.

«Θα βρούμε τον τρόπο»

Ο κ. Ελισάφ ρωτήθηκε και για τα προβλήματα της καθημερινότητας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό των απορριμμάτων, έχουν δρομολογηθεί λύσεις και σύντομα θα υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Εντοπίζοντας την πηγή των προβλημάτων, στάθηκε στο λιγοστό προσωπικό στο εργοτάξιο, που έγινε ακόμη πιο λίγο με τις άδειες ειδικού σκοπού, αλλά και σε ζητήματα στη διαδικασία των προμηθειών. «Θα βρούμε τον τρόπο», ανέφερε, κάνοντας μνεία και στο προσωπικό που αναμένεται από το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος