ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε χρόνο μετεγκατάσταση και ακόμη δίπλα στη λίμνη

Σε αρχικό στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη η μετεγκατάσταση του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, καθώς, πέρα από την ένταξη του έργου σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τη δέσμευση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό, εκκρεμούν ουσιαστικά ζητήματα προς επίλυση.

Αυτό φανέρωσε η κατάθεση ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την «Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και δημιουργία υποδομών για την μεταστέγαση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών», όπως είναι ο τίτλος του έργου. Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών, όπου αποφασίστηκε η μη λύση της σύμβασης μεταξύ δήμου και αναδόχου εταιρείας και η παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Η μη ολοκλήρωση των μελετών έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαβεβαιώσεις που έδινε η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον ίδιο τον δήμαρχο, μάλιστα, Θωμά Μπέγκα να δηλώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2017 ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Έναν περίπου χρόνο μετά, στα τέλη Οκτωβρίου 2017, ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης δήλωνε ότι η δημοπράτηση του έργου της μετεγκατάστασης αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και ότι μέχρι το τέλος του 2018 το εργοτάξιο θα είναι έτοιμο στο μεγαλύτερο τουλάχιστον τμήμα του.
Πλέον, φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2020 και ακόμη ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες, με τον ανάδοχο να εκδηλώνει την πρόθεση να απαγκιστρωθεί. Το ότι η δημοτική αρχή δεν άφησε να παρέλθει το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος και να λυθεί η σύμβαση, είναι σίγουρα θετικό, αλλά δεν εγγυάται τη συνέχεια του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Η.Α., όπως προέκυψε εσχάτως, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στις ενέργειες για έκδοση οικοδομικής άδειας. Μετά από διερεύνηση του θέματος, η Πολεοδομία απάντησε, πριν έναν μήνα περίπου, ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων για το αν πολεοδομικά επιτρέπεται να εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σημείο το εργοτάξιο του δήμου. Και ενδεχομένως να προκύψει ζήτημα, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να είναι ασύμβατη, με δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχει χαρακτηρισμένος χώρος για την κατασκευή σχολικής μονάδας.
Το ερώτημα που τίθεται εύλογα, είναι γιατί οι διερευνητικές αυτές ενέργειες δεν είχαν προηγηθεί, ώστε να μην προκύπτει σε αυτό το στάδιο ζήτημα καταλληλότητας του χώρου, με κίνδυνο να πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από την αρχή. Και με έναν επιπλέον κίνδυνο για το έργο της σύνδεσης Περάματος- Μάτσικα με πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο, αν και το έργο αυτό αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα με τη διαδικασία απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων.
Η έκταση που προορίζεται για το νέο εργοτάξιο βρίσκεται πλησίον του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ και έχει παραχωρηθεί από την τοπική κοινότητα Ανατολής. Σε παρακείμενο χώρο έχει χωροθετηθεί το «Πράσινο Σημείο» του δήμου Ιωαννιτών, ο φάκελος του οποίου έχει υποβληθεί για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν, το νέο εργοτάξιο θα περιλαμβάνει γραφεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους πολιτικούς προϊσταμένους των διευθύνσεων, ιατρείο, αποδυτήρια, αίθουσα συσκέψεων, χώρους υποδοχής κοινού, αποθηκευτικούς χώρους (όπου θα περιλαμβάνεται και η κεντρική αποθήκη υλικών του δήμου), πλυντήριο-λιπαντήριο για τα οχήματα, συνεργείο, εργαστήρια, πρατήριο καυσίμων, αμαξοστάσιο, πάρκινγκ κ.ά..

«Δεν είναι η στιγμή καταλογισμού ευθυνών»

Από τη δημοτική αρχή δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση ως προς τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κάτι που έκανε, όμως, η παράταξη «Ιωάννινα_2023», που ψήφισε να μη λυθεί η σύμβαση, ζητώντας να κάνει ο δήμος όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να προχωρήσει το έργο. Όπως σημειώνει, η ανάγκη μετεγκατάστασης του εργοταξίου είναι επιτακτική και το θέμα απόλυτης προτεραιότητας, καθώς η σημερινή εικόνα του εργοταξίου δεν τιμά κανέναν.
«Δεν είναι η στιγμή καταλογισμού ευθυνών για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει, αμέσως, στην ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων με στόχο την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του εργοταξίου του δήμου. Οποιαδήποτε ολιγωρία για το θέμα αυτό, προκαλεί περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας. Ταυτόχρονα, δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του έργου σύνδεσης της πλατείας Μαβίλη με το Πέραμα με πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου μας», ανέφερε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βασίλης Κοσμάς.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο