ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια νέα πλατεία και επέκταση των καλντεριμιών στο Κάστρο

Τη δυνατότητα να προχωρήσει τις ενέργειες δημοπράτησης για ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ του «Κάστρου Πολιτισμού» στο Κάστρο των Ιωαννίνων, έχει πλέον ο δήμος Ιωαννιτών.

Όπως έκανε γνωστό η περιφέρεια Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» της πράξης «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων – υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων – κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο του Δήμου Ιωαννιτών».
Η πράξη, συνολικού προϋπολογισμού 2.394.785,24 ευρώ, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκηδών και Σουγδούρη, που βρίσκονται δυτικά της Βορειοανατολικής ακρόπολης του τζαμιού Ασλάν, η οποία σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, και με τις προβλεπόμενες επεμβάσεις αναπλάθεται και αναβαθμίζεται.
Αναλυτικά, οι επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
α) Κυκλοφοριακή παρέμβαση στην οδό Γλυκήδων με διάνοιξη πρόσθετης εισόδου στον χώρο του Κάστρου και διαμόρφωση διευρυμένης περιοχής δενδρόφυτου πεζοδρόμου κατά μήκος της οδού από την πλευρά του Σουφαρί Σεράϊ.
β) Η συνέχεια της οδού Γλυκήδων και η οδός Ιστορικού Προκοπίου αναμορφώνονται στα πρότυπα των ήδη διαμορφωμένων στο Κάστρο οδών με κατάλληλες λιθοστρώσεις με φυσικά υλικά.
γ) Η οδός Σουγδούρη μαζί με τις οδούς Βάγια και Μακρή βελτιώνονται ώστε να συνδέουν απ’ ευθείας την παραλίμνια περιοχή με τις δύο ακροπόλεις του Κάστρου.
δ) Πλήρης διαμόρφωση του υπαίθριου αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Γλυκήδων με κατά περίπτωση ανάδειξη ή κατάχωση των αρχαιοτήτων, φυτεύσεις, κατασκευή καθιστικών και ενδιάμεσες διαδρομές πεζών προσβάσιμες από ΑμεΑ που οδηγούν στα δύο Οθωμανικά μνημεία της Βιβλιοθήκης και του Λουτρού.
ε) Εργασίες υποδομής εξωτερικού φωτισμού και οπτικών ινών και φωτισμός ανάδειξης και σήμανσης του διαμορφωμένου χώρου και των οδών.
Η πράξη, στην οποία περιλαμβάνεται και ένα μικρότερο υποέργο υπογειοποίησης δικτύων και του υποσταθμού της ΔΕΗ, είναι κομμάτι του «Πάρκου Πολιτισμού», η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών.
Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο «Πάρκο Πολιτισμού», είναι τέσσερις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατομμύρια. Πρόκειται για δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης, ανάδειξης και προστασίας του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, το Τζαμί Ασλάν Πασά, της ΒΑ Ακρόπολης, ανάδειξης της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων και διασύνδεσης, ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.
Για την υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων έχει υπογραφεί Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου. Ήδη έχει υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και θα εκτελεστεί μέσω του ΕΣΠΑ το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών.

Συνέχεια με τους ίδιους ρυθμούς

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ όσο και ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος εκφράζουν την ικανοποίησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να «τρέξουν» με ανάλογους ρυθμούς και άλλα έργα.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς, με την ένταξη του έργου, ολοκληρώνεται μία μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που κάναμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού, που θα επιλύσει προβλήματα στο Κάστρο και θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή. Δεσμευόμαστε ότι με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσουμε ώστε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε κι άλλα έργα στον δήμο μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μ. Ελισάφ, με τον Γ. Αρλέτο να συμπληρώνει: «Από την πρώτη μέρα καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο στα έργα που μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και μάλιστα με μία εμβληματική παρέμβαση, καθώς ανοίγει τον δρόμο ώστε να Κάστρο να αποτελέσει ένα μεγάλο Πάρκο Πολιτισμού. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και για τα υπόλοιπα έργα».
Ο δήμος Ιωαννιτών, τέλος, εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την υποδειγματική της συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Ολική μεταμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων

Γεωργία Χαλάτση

Αυτοψία Ευρωπαίων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Αποστόλης Τζελέτας

Προσωρινά εκτός των τειχών οι κάδοι απορριμμάτων στο Κάστρο