ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τελευταίες “πινελιές” και υποψηφιότητα για βραβείο

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, θα γίνει η παραλαβή του έργου της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας, όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση τη Δευτέρα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης του έργου.

Το έργο της αποκατάστασης του γεφυριού, που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, κάτι που τονίστηκε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Απομένει να απομακρυνθούν κάποιες εργοταξιακές κατασκευές, να γίνει καθαρισμός της κοίτης του ποταμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η ημερομηνία παραλαβής έχει να κάνει περισσότερο με διαδικαστικής φύσεως ζητήματα, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο ορισμός της ημερομηνίας παράδοσης θα εξαρτηθεί και από τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς είναι ένα έργο με πολλούς συμβολισμούς, πέρα από τις τεχνικές απαιτήσεις του όλου εγχειρήματος.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά από τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του. Επίσης αποφάσισε, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου, να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοση του μνημείου στην τοπική κοινωνία.

Πρόσθετες εργασίες, αλλά προ σεισμού

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποσαφηνίστηκε και το θέμα που είχε προκύψει με την πρόσθετη χρηματοδότηση των 349.274 ευρώ, που ενέκρινε στα τέλη Μαΐου το υπουργείο Υποδομών, για την εκτέλεση «επειγουσών και απρόβλεπτων εργασιών για τη μείωση της τρωτότητας του δυτικού παλαιού τμήματος της Γέφυρας Πλάκας σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, έτσι ώστε αυτό να έχει ίδια “συμπεριφορά” με το νεόδμητο τμήμα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού». Η απόφαση είχε συνδεθεί με τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21 Μαρτίου στην Πάργα, ωστόσο έδωσε λαβή για πολλά σχόλια, καθώς, είχαν προηγηθεί δηλώσεις των υπευθύνων για το ότι το γεφύρι πέρασε με επιτυχία το «κρας τεστ» της σεισμικής δόνησης.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, καθώς το όλο θέμα φαίνεται πως έχει να κάνει με υπερβάλλοντα ζήλο κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί το δικαίωμα προαίρεσης για, το οποίο άσκησε μήνες πριν ο ανάδοχος εκτελώντας πρόσθετες εργασίες. Οι οποίες φυσικά δε συνδέονταν με τον σεισμό της Πάργας, πολλώ δε μάλλον δεν υπάρχει ζήτημα τρωτότητας του γεφυριού.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, ωστόσο έχει τη σημασία της η φράση ότι το έργο « εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής».

Υποψήφιο για τα βραβεία Europa Nostra

Στην άρτια εκτέλεση του έργου εδράζεται και η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra.
Η Europa Nostra είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιά της Ευρώπης. Αποτελεί τη φωνή αυτού του κινήματος σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO. Έχει συμβουλευτική θέση στην UNESCO και αναγνωρίζεται ως μη κυβερνητικός εταίρος.
Στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθηνά Καλύβα, ο τέως πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ιωάννης Γκόλας, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτριος Καλιαμπάκος, η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού Αμαλία Ανδρουλιδάκη, εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Γιώργος Σμύρης ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Ηπείρου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Λυκοτραφίτης, ενώ παρέστη και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Σχετικά άρθρα

Μέλος της Europa Nostra η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας