ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαμαρτυρίες μέχρι την τελευταία στιγμή

Με εντάσεις εντός και εκτός Βουλής, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» και οδεύει πλέον προς το Εθνικό Τυπογραφείο.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζητήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο έλαβε επί της αρχής 158 «ναι» και 124 «όχι». Με αυξημένη πλειοψηφία έγιναν δεκτά το άρθρο 5 για την αναγραφή της διαγωγής και το άρθρο 9 για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις του Λυκείου, ενώ άλλες σημαντικές διατάξεις που προβλέπονται, αφορούν τον μέγιστο και ελάχιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών, τη συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, τη διαδικασία ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σπουδών.

Έξω από τη Βουλή, την ώρα της ψηφοφορίας, εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε μια ακόμη κινητοποίηση, ζητώντας να μην υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν και το απόγευμα της Τετάρτης σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι, για μια ακόμη φορά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και τόνισαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε ο νόμος να καταργηθεί στην πράξη.

Πρότυπο το ΓΕΛ της Ζωσιμαίας

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα Γιάννενα, μια σημαντική αλλαγή που φέρνει η ψήφιση του νόμου, αφορά τη μετατροπή του Γενικού Λυκείου της Ζωσιμαίας σε πρότυπο λύκειο, θέμα για το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή της τόσο η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, όσο και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.

Από την άλλη πλευρά, την ικανοποίησή του εκφράζει ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, αναφερόμενος, σε ανακοίνωσή του, στο ιστορικό της διεκδίκησης της λειτουργίας της Ζωσιμαίας Σχολής ως Πρότυπο σχολείο.

«Από την ένοχη σιωπή των τοπικών παραγόντων και από την απαράδεκτη αδράνεια των διαχειριστών του κληροδοτήματος Ν. Ζωσιμά δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι στην τοπική κοινωνία είχαν εξουδετερωθεί πλήρως όλες οι πνευματικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την εκπαιδευτική παράδοση της πόλης μας και να τιμήσουν έμπρακτα την μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως, για να καλυφθεί αυτό το κενό, αποφασίστηκε η ίδρυση του Συλλόγου το 1993.

«Μία επίπονη προσπάθεια 30 ετών περίπου έφτασε στο τέλος της και το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί πέρα για πέρα.Είμαστε σίγουροι ότι η περιώνυμος Σχολή μας θα λάμψει και πάλι “ως σέλας φεραυγές”, θα εξακολουθήσει να προσφέρει στην πατρίδα μας αποφοίτους ικανούς να διακριθούν σε όλους στους κοινωνικούς στίβους και δεν θα σταματήσει να εμπνέει στους μαθητές της αισθήματα σεβασμού, αγάπης, υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης. Είμαστε σίγουροι ότι η Πρότυπος Ζωσιμαία Σχολή θα διακριθεί και πάλι ως κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, διάκριση που θα είναι ταυτόχρονα μνήμη και εγκώμιο, τιμή και ευγνωμοσύνη, εαρινή αύρα για τις ψυχές των Εθνικών μας Ευεργετών Αδελφών Ζωσιμάδων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Πάνω από 800 μαθητές έμειναν σπίτι στην Ήπειρο

Απεργία και πορεία από τα παλιά

Με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Γεωργία Χαλάτση