ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η μάχη της ηθικής με αιχμή τις αντιμισθίες

Στα δικαστήρια θα κριθεί η τύχη της διεκδίκησης ενός ποσού 30.000 ευρώ από τον πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών Κώστα Γκόγκο, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση για τα τρία τελευταία έτη της προεδρίας του, ωστόσο, μέχρι να έρθει η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης, το θέμα προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση.

Το έναυσμα έδωσε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου, η οποία, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του θερινού προγράμματος εκδηλώσεων, αναφέρθηκε και στην αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του Πνευματικού Κέντρου ο πρώην πρόεδρός του Κώστας Γκόγκος, θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Απόφαση του Δ.Σ. είναι διοίκηση να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Πνευματικού Κέντρου, κάτι που μεταφράζεται πως ο Κώστας Γκόγκος θα έχει αντίδικο τον δήμο στην προσπάθειά του να εισπράξει τα χρήματα.
Η αγωγή του κ. Γκόγκου κατατέθηκε στο τέλος Μαΐου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Μ’ αυτή διεκδικεί αποζημίωση για τρία συνολικά έτη (2017-2019), κόντρα στην απόφαση του Επιτρόπου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν εδικαιούτο αποζημίωση, με δεδομένο ότι συνέχιζε να λαμβάνει κανονικά τον μισθό του ως δημόσιος υπάλληλος από την υπηρεσία του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγινε καταλογισμός σε βάρος του και ζητείται η επιστροφή του ποσού των 10.000 που είχε λάβει ως αποζημίωση το 2016, μετά από διαχειριστικό έλεγχο που έγινε για το έτος αυτό.
Η απόφαση να ακολουθήσει τη δικαστική οδό δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ίδιος είχε ουσιαστικά προδιαγράψει τη δικαστική διεκδίκηση εγγράφοντας στον προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου τη δαπάνη για την αντιμισθία του, χωρίς όμως να την εισπράττει.
Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου δεν περιορίστηκε στην παρουσίαση των δεδομένων της υπόθεσης και στη γνωστοποίηση της απόφασης του Δ.Σ., αλλά μπήκε και στη διαδικασία σχολιασμού της ενέργειας του προκατόχου της. «Τώρα λοιπόν στρέφεται δικαστικά εναντίον του φορέα που υπηρέτησε για να διεκδικήσει χρήματα που –καθώς φαίνεται– δε δικαιούται. Για έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο θεωρώ ότι αποτελεί ύψιστη τιμή να υπηρετεί το Πνευματικό Κέντρο και την πολιτιστική ζωή του τόπου. Μία τιμή που δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε μερικές ή σε περισσότερες χιλιάδες ευρώ. Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή δείχνει μια διάθεση της δημοτικής αρχής να περάσει στην αντεπίθεση, θέλοντας να πλήξει τη μείζονα αντιπολίτευση στον τομέα του… ηθικού πλεονεκτήματος, που ευαγγελίζεται, υιοθετώντας από την πλευρά της καταγγελίες περί ηθικής σε βάρος της δημοτικής αρχής.

Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην αντιμισθία

Την επιλογή του Κώστα Γκόγκου να διεκδικήσει την αντιμισθία για την περίοδο της θητείας του στην προεδρία του Πνευματικού Κέντρου, υπεραμύνεται με ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα».
Όπως αναφέρει, η δημοσίως διατυπωμένη θέση της παράταξης είναι πως αιρετοί που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο λειτουργίας του δήμου και των Νομικών του Προσώπων, πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, με βάση το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. «Ο κ. Γκόγκος, ως πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, κινεί κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να διεκδικήσει χρήματα τα οποία πιστεύει ότι δικαιούται, ως νόμιμη ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θεσμική του θέση. Δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο, ούτε ηθικά μεμπτό, ασκώντας το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, ζητώντας λύση για μια υπόθεση που τον αφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, όμως, περνά στην αντεπίθεση, καλώντας τη σημερινή δημοτική αρχή να εκφραστεί δημόσια για το ποια είναι η θέση της σε ό,τι αφορά τις αμοιβές αιρετών σε θέσεις ευθύνης, αποδίδοντάς της εμμέσως πλην σαφώς αναντιστοιχία λόγων και έργων, καθώς στελέχη της –πέραν των αντιδημάρχων- φέρονται να αμείβονται, κάτι το οποίο η κ. Ακονίδου θεώρησε… μεμπτό, ενώ και προεκλογικά υπήρχαν δηλώσεις περί προσφοράς χωρίς καμία οικονομική ανταμοιβή.
Η… καμπάνα χτυπά για τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Τσίμαρη, με την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» να αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τον καθορισμό αποζημίωσής τους, την οποία υπερψήφισαν και οι δικοί της εκπρόσωποι, πιστοί στη διακηρυγμένη θέση της παράταξης.
«Μάλλον η “τιμή που δε μετριέται σε ευρώ” αφορά μόνο το Πνευματικό Κέντρο κι όχι τον ΟΚΠΑΠΑ. Που πήγαν άραγε εκεί τα μεγάλα λόγια περί εθελοντών; Ξεχάστηκαν μετά τις εκλογές; Η παράταξή μας δεν έχει να απολογηθεί γιατί κάτι. Διοίκησε τον δήμο και συνεχίζει να πορεύεται πάνω σε ξεκάθαρες αρχές», αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου να αλλάξει την ατζέντα της και από την παραπολιτική να επιστρέψει στην πολιτική, προκαλώντας την να καταθέσει δημόσια τον απολογισμό του έργου της, «σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της».
Γνωρίζοντας προφανώς πως μάλλον ο απολογισμός θα είναι φτωχός, καθώς, πέραν του ότι υπολείπονται τρεις και πλέον μήνες για να συμπληρωθεί χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της κ. Ακονίδου, το τελευταίο τρίμηνο «πάγωσε» κάθε πολιτιστική δραστηριότητα λόγω περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σχετικά άρθρα

Μετ’ εμποδίων οι εργασίες στην κεντρική πλατεία

Γεωργία Χαλάτση

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών